Pečený pstruh s řapíkatým celerem v alobalu. Pikantní chuť noblesní ryby s velmi jemným masem

Zveme vás do naší rozhlasové kuchyně. Dnes si společně upečeme pstruha. A nejlépe chutná určitě ten, kterého si sami vylovíte. Už dokonce existují speciální farmy, kde si to můžete vyzkoušet a potom pstruha i sníst. Vždyť už Evžen Huml v legendárním seriálu Chalupáři přišel na nápad ulovit si vlastní rybu a nechat si ji vhodně upravit. 

Zařazujete do jídelníčku často ryby? Tak to děláte dobře. Správně bychom měli ryby konzumovat dvakrát týdně - ale i jednou stačí. Nejčastěji Češi kupují lososa, pangase a pstruha.

V každé zemi tuto rybu připravují jinak. U nás asi nejčastěji děláme pstruha po mlynářsku: mírně obaleného v mouce a osmaženého. Francouzi mají rádi pichotte, tedy pstruha upečeného v plátcích těsta. Italové dávají přednost vykostěným filátkům, Němci milují pstruha na modro a Maďaři ho pečou na mandlích a podlévají s tokajským vínem.

Suroviny:
čtyři pstruzi po 250 g, 150 g řapíkatého celeru, 150 g žampionů, sůl, 100 g másla, čerstvý koriandr, alobalová fólie

Postup:
Vykuchanou rybu osolíme a naplníme poloviční dávkou řapíkatého celeru a očištěnými nakrájenými žampiony. Pokapeme citronovou šťávou, posypeme nasekaným koriandrem nebo petrželkou a necháme v chladničce odpočinout.
Kus alobalu (dost velký, abychom do něj mohli zabalit pstruha) potřeme uprostřed máslem. Na vymazaný alobal položíme pstruha, posypeme zbytkem celeru, žampionů, koriandrem (petrželkou) a navrch dáme zbytek másla. Okraje fólie přeložíme a přitlačíme. Troubu rozpálíme na 220 °Celsia, vložíme zabalené pstruhy a 25 minut pečeme, dokud se alobal nenafoukne. Pstruhy ještě zlehka opečeme na másle a podáváme s bramborem pečeným ve slupce.

Zajímavosti:

Velké plus této unikátní ryby je její poměrně snadná dostupnost v čerstvém stavu, nekomplikovaná příprava a chutné jemné maso. Pstruh je noblesní ryba.

Komu vadí pohled rybích očí z talíře, ten nebude potěšen, ale nikdy nepodáváme pstruhy bez hlavy a nesekáme jim ploutvičky. Ryba má přijít před hosta celá.

Nejchutnější kousek ze pstruha jsou jeho miniaturní líčka. Leží v místech kousek pod očima. Stačí vyvinout lehký tlak špičkou rybího nože a hned se na ně dostaneme.

se maso u páteře zatáhne, je pstruh hotový. Podáváme s vařeným bramborem maštěným máslem
autor: baj

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.