Pečené kuře na česneku a cibuli
Závěr dubna patří v lidovém pojetí především zvyku pálení čarodějnic. Původně stará keltská tradice byla oslavou přírody a svátkem plodnosti. Později byla obohacena o oslavu jara a pálení ohňů.
Budete potřebovat:
- 1 celé kuře
- 2 dcl kuřecího vývaru
- 1 lžička másla
- 3 cibule
- 3 paličky česneku
- olej
- sůl
- pepř
Postup:
- Kuře osolíme a svážeme, aby se nevysušovalo.
- Nakrájíme cibuli na osminky a česnek na plátky.
- Pekáč dáme nejprve na sporák.
- Rozpálíme na něm dvě lžíce oleje a kuře rychle orestujeme.
- Při restování přidáme cibuli a nakonec také česnek (dáváme jej nakonec, aby nezhořkl).
- Podlijeme kuřecím vývarem.
- Pekáč zakryjeme a pečeme v troubě na 250°C.
- Pečeme asi 45 minut zakryté a pak ještě asi 20 minut odkryté.
- V průběhu pečení poléváme výpekem.
- Na závěr po upečení dochutíme solí, pepřem a lžičkou másla.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.