Pavel Berky: Módu miluji, ale vaření je mojí vášní

5. srpen 2020

Pavel Berky se narodil v Rimavské Sobotě. Už od dětství ho přitahovaly kreativní činnosti a miloval oblékání. Sešity na základní škole měl pokreslené návrhy různých oděvů. Tehdy ještě nevěděl, že existuje profese módní návrhářství. Dnes má vlastní módní značku. Kromě módy se věnuje také vaření. Můžete jej znát z televizní soutěže MasterChef Česko, ve které se probojoval do finálové osmičky. Naposledy na farmářském trhu Karlín Market připravoval romské plněné placky.

Pavel Berky během Karlín Market

Pavle, co to tu právě připravujete? Vidím romské placky, kterým říkáme marikľa...

“Přesně, u nás jim říkáme také bokeli. Chystám je na grilu. Dále tu mám vepřový bok, který ale bude až za 15 hodin. Dále je tu cibulové chutney na portském víně, jablkové chipsy a česnekový jogurt.”

Vypadá to jednoduše, ale doma jste se na to musel poměrně složitě připravovat. Nicméně je vidět, že vás to baví. Původní profesí jste módní návrhář. Dá se říct, že se zabýváte designem i v jídle?

“Určitě. Baví mě ta konečná úprava jídla. Samozřejmě si při vaření zakládám i na tom, aby to dobře chutnalo.”

V jaké fázi je vaše soutěž ve vaření?

“Momentálně je nás tam posledních osm. Další díly se začnou vysílat až po prázdninách.”

Přemýšlíte nad novými recepty, kterými oslníte a se kterými byste mohl vyhrát?

“Rozhodně. Zatím jsem šel tradiční cestou, vytáhl jsem mé domácí trumfy. Rád bych ale ještě ukázal, že se orientuji i v moderní gastronomii.”

Každý ze soutěžících si samozřejmě přeje vyhrát!

“Stejně tak já!”

Co by to pro vás znamenalo?

Iveta Demeterová a Pavel Berky během Karlín Market

“To si neumím moc představit. Úplně bych nechtěl, aby vaření začalo převyšovat módní návrhářství, protože módu miluji a věnuji se jí od malička. Vaření je moje hobby, moje vášeň. Asi by se vítězstvím v soutěži změnilo hodně, ale zatím to nechávám otevřené. Život je změna, proč ne. Ale nejde mi primárně o výhru v MasterChefovi, jde mi o to získat zkušenosti a dokázat si, že by mě gastronomie mohla jednou živit.”

Jaké jídlo vás v soutěži nejvíce překvapilo a které si naopak myslíte, že jste nejvíc zkazil?

“To byla paradoxně romská výzva. Zaskočilo mě, že něco takového může komerční televize do programu zařadit.”

To bylo dobře!

“Naprosto super! Nevěřil jsem vlastním očím. A pak mě dostihla zodpovědnost. Všichni čekali, že to ovládám, všichni se upírali ke mě a podle toho to dopadlo. Nejdřív jsme ve výzvě vařili holubki, které se povedly, ale s pišoty přišlo několik zlomů, které mi zbortily celý postup hned ze začátku a už se to nedalo zachránit. Naštěstí mě porota zachránila.”

Spustit audio

Související