Patnáct katalyzátorů za dva týdny. Na Orlickoústecku řádí výfukový zloděj

18. červenec 2018 07:10

Koncem června policie informovala o krádeži výfuku ze zaparkovaného auta v jedné z obcí na Králicku. V posledních dnech se případy začaly množit. Aktuálně jich policisté vyšetřují osmnáct.

Informaci potvrdila orlickoústecká policejní mluvčí Lenka Vilímková: „Od konce minulého měsíce evidujeme v příhraničních Orlickoústecka už 18 případů krádeží výfukového potrubí, včetně katalyzátorů.“

Cenné katalyzátory

Scénář je vždy stejný, pachatel nebo pachatelé přistoupí v nočních hodinách k zaparkovanému vozidlu a uříznou výfukové potrubí společně s katalyzátorem.

Radary se Litomyšli vyplatily. Za rok vynesly přes 17 milionů

Úsekový radar na silnici I/35 v Litomyšli

Nákup úsekových radarů na měření rychlosti se litomyšlské radnici vyplatil. Od loňského do letošního června městu vynesly skoro 17,2 milionů korun. Redaktor Českého rozhlasu Josef Ženatý to zjistil na základě žádosti podle zákona 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím.

Právě katalyzátor zřejmě poté použijí při opravě jiných automobilů nebo je dál prodávají případným zájemcům. Proto by majitelé vozidel měli být obezřetní jak při koupi katalyzátoru z druhé ruky, tak při opravě této součástky.

Pachatel se zaměřuje na různé typy a roky výroby zejména osobních vozidel. Poškodil už vozy Škoda Octavia, Fabia a Forman, také na Peugeot 106 i 406, Volkswagen Sharan, Suzuki Vitara, Subaru Legacy, Alfa Romeo, Citroen Jumper, Mitsubishi a Jeep Compas.

Policie radí vozidla vhodným způsobem zajistit. Ideální způsob je, zaparkovat auto do garáže.

Majitelům vznikla škoda předběžně vyčíslená na téměř 80 tisíc korun. V případě dopadení hrozí zloději za přečin krádež trest odnětí svobody až na dva roky.

Policie doporučuje, nekupovat katalyzátory z druhé ruky
autoři: pta , zen | zdroj: Policie ČR
Spustit audio

Související