Pátek: Jaké rostliny, zvířata z české přírody mizí?

11. květen 2018

Kdy jste naposledy viděli tesaříka nebo chrousta? Slyšeli jste v posledních letech sýčka nebo zahlédli rysa? Mizí podle vás některé druhy zvířat z české přírody? Jaká fauna a flóra byla za vašich mladých let běžná a dnes byste ji jen těžko hledali? Všimli jste si naopak, že se nějaký druh přemnožil, ať už rostlin nebo zvířat?

Některé druhy rostlin a zvířat z české přírody nezadržitelně mizí. Ještě před pár lety byla každá louka plná chrp, kopretin, ale dnes je jen těžko hledáme.

Podobné je to se sýčkem, kterého jsme v našem dětství slýchali u každé chalupy a nejiné je to i s tesaříkem, křepelkou nebo klasickou českou beruškou.

Ochránci, aktivisté, prostě milovníci přírody na to stále upozorňují. V poslední době jsme si ubývání některých druhů, ale také návrat jiných do české přírody mohli připomenout u prvního celovečerního snímku o české přírodě – Planeta Česko.

autor: Romana Lehmannová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.