Pasovští a českobudějovičtí studenti zkoušeli společně vyučovat němčinu

15. únor 2019 14:40

Studenti pasovské univerzity přijeli do Českých Budějovic učit němčinu. Spolu s kolegy z Jihočeské univerzity se snaží motivovat středoškoláky a ukázat jim, že němčina není jen učivo, ale jazyk, kterým se snadno domluví.

Jednu takovou netradiční hodinu zažili například žáci druhého ročníku gymnázia Jana Valeriána Jirsíka v Českých Budějovicích. S Denisem, který studuje učitelství v Pasově, se tu bavili o svých zájmech a se studentkou Veronikou z Českých Budějovic se pustili do objevování germanismů v češtině.

Denis Walters budějovické středoškoláky chválil. „Jsem překvapený, že mluví docela dobře německy. Hodně dobře rozumí, jen jim chvilku trvá, než roztají,“ komentoval perfektní češtinou. Jeho matka totiž pochází z Jablonce, takže on už odmalička mluví česky a německy.

Také studentka pedagogické fakulty Jihočeské univerzity Veronika Růžičková byla spokojená. „Učilo se nám dobře. Studenti s námi spolupracovali, byli aktivní a díky tomu, že jsme byli v malých skupinkách, nebáli se s námi mluvit,“ řekla.

Absolventi katedry germanistiky mají práci jistou

02307921.jpeg

Zájem o studium němčiny zůstává v posledních letech stabilní. Výhodou podle šéfky katedry germanistiky Hany Andrášové je, že o absolventy se znalostí němčiny mají zájem školy i komerční firmy.

S pasovskou univerzitou spolupracuje českobudějovická katedra germanistiky už dlouho. Skupinová výuka na školách byla ale prvním společným experimentem. „V našem projektu je čtyřicet studentů, ty jsme dnes rozdělili do deseti skupin a každá vyučuje dvě hodiny, to znamená, že celými Budějovicemi zní němčina,“ dodala vedoucí českobudějovické germanistiky Hana Andrášová.

Podobnou příležitost budou mít českobudějovičtí středoškoláci v dubnu, kdy na týden přijedou budoucí učitelé z Lince.

autor: Martin Pokorný
Spustit audio

Související