Pasekářská osada, kde lesy tvoří šedesát procent plochy. Pozděchov je vyhledávaný celý rok

2. únor 2019

Pozděchov je výchozím místem pro řadu značených tras, obcí prochází i terénní cyklostezka známá jako Hornolidečská magistrála.

Pozděchov je vesnička na Vsetínsku, kterou protíná silnice z Vizovic do Valašské Polanky. Leží v severní části Vizovické vrchoviny a patří mezi nejvýše položené obce okresu.

Nejvyšším místem Pozděchova je hora Svéradov v nadmořské výšce 736 metrů, nejvyšší bod naměřený v obci je 490 m nad mořem.

Putování valašskou krajinou od Horní přes Prostřední až po Dolní Bečvu. Je to kraj s tisící hvězdami na obloze a chráněnou přírodou

Horní Bečva

Horní, Prostřední a Dolní Bečva jsou obce na Vsetínsku a leží v povodí řeky Bečvy, vlastně jejího přítoku nazvaného Rožnovská Bečva.

Stavět chalupy a vybudovat osadu v kopcovitém a zalesněném terénu nebylo právě jednoduché a tak nemohla vzniknout jiná než pasekářská osada. Mohlo by se jí říkat i lesní vesnice. Podle statistických údajů totiž lesy pokrývají šedesát procent celkové rozlohy obce. Tuto informaci jsem si nemohla odpustit, ale hned k ní přidám další. Právě tyto přírodní podmínky udělaly z Pozděchova nádherné celoročně přístupné turistické a sportovní středisko.

V zimě se jezdí do Pozděchova lyžovat. Areál je nedaleko přírodní památky, o které se mluví každoročně na jaře. Už jste slyšeli o šafránové louce? V období plného květu této chráněné rostliny je to skutečně mimořádná podívaná. Další a dokonce nejbohatší naleziště u nás jsou v nedalekém Lačnově, ale pozděchovská louka je také unikátní a je v seznamu chráněných lokalit.

V České republice je takových míst dvanáct a z nich polovina je na území Zlínského kraje. Jestli vás zajímá, jak se do našeho regionu tak vzácné květiny dostaly, přetlumočím vám jednu z pověstí, které se vyprávějí. Do Pozděchova se podle ní šafrán dostal v době tatarských nájezdů.

Dva kilometry ve Valašských Kloboukách. Začal se stavět další kus cyklostezky Bevlava, které spojí Valašsko a Slovensko.

Jeden z úseků nové cyklostezky

Valašské Klobouky na Zlínsku zahájily výstavbu dvoukilometrové cyklostezky směrem na Brumov - Bylnici.

Válečníci si přivezli seno pro své koně. Když je krmili, vypadlo z něho několik semínek šafránu. Semínka se ujala a šafrán se postupně rozrostl do obrovských ploch, známých dnes jako chráněné šafránové louky. Vedou kolem nich turistické i cyklistické stezky.

Pozděchov je výchozím místem pro řadu značených tras, obcí prochází i terénní cyklostezka známá jako Hornolidečská magistrála.

Po ní se dostanete do údolí Trubiska. Tam uprostřed pozděchovských lesů na turistické křižovatce překvapí srubový lovecký zámeček, v jeho blízkosti rybníky a sirné prameny. Je to historická památka, kterou po sobě zanechali vizovičtí páni. Letní sídlo si postavili kvůli lovu a taky pro zábavu. Dnes areál patří pozděchovským myslivcům.

 

Spustit audio

Související