Pás cudnosti není jen záležitostí středověku. Milostný život zvířat odhaluje znojemská výstava

17. únor 2020
Vesele i Vážně o Víkendu

Nejodvážnější výstava o lásce ve zvířecím světě zavítala do Znojma. Alespoň to o ní tvrdí autoři, kteří vědecky zkoumají jejich intimní život.

Expozice se například snaží vyvracet mýty o životech labutí, že v přírodě existují pásy cudnosti a ukazuje podobnosti i rozdíly lidské a zvířecí říše. Návštěvníci si mohou vyzkoušet i výběr vhodného partnera.

Z výstavy Milování v přírodě ve znojemském Domě umění

U některých druhů zvířat je příležitost k úspěšnému rozmnožování jen jednou za rok. Samci si tak pečlivě a bez chyby musí umět vybrat samičku, která je ve fázi ovulace.

„Vaším úkolem je vybrat si, která z těchto podob ženy je vám bližší a sympatičtější,” vysvětluje kurátor výstavy a zoolog Antonín Reitr na jednoduchém testu preferenci partnerů u zvířat. „Samci to musí rozpoznávat jednoznačně. U člověka to zásadní není, protože k těm ovulacím dochází často. Přesto do jisté míry lidi ten stav ženy obecně vnímají.“

Píseň lásky

Na boxu s tlačítky si mohou návštěvníci výstavy poslechnout, jak zní píseň lásky u jednotlivých zvířat a přenést se tak do lesa či na louku. „Zhruba za měsíc a půl tohle uslyšíte kdekoliv v přírodě. Pěnice černohlavá patří k běžným druhů ptáků u nás. Mají hlasy, kterými obhajují teritorium, ale také lákají partnery. A není to pouze u ptáků, máme podobný hlasový projev velryb nebo žab,” upřesňuje Reitr.

Zvířecí pás cudnosti

„Člověk vymyslel nebo využíval mechanismy, které zajišťovaly věrnost partnerek i v případě, kdy ony samy nechtějí. Podobnou záležitost využívají i jiné druhy savců. Samci dokážou uzavřít pohlavní cesty samice po kopulaci kopulační zátkou, tak aby nemohlo docházet k páření s jiným samcem, aby potomstvo bylo s větší pravděpodobností jejich,” říká kurátor výstavy.

Nahlédnout do dalších zákoutí milostného života zvířat, mohou lidé ve znojemském Domě umění do poloviny dubna.

autor: tip
Spustit audio

Související