Pardubičtí městští strážníci sbírají oblečení pro bezdomovce

17. leden 2018 06:15

Městská policie v Pardubicích sbírá oblečení pro lidi bez domova. Při výjezdech ho totiž občas potřebují, aby někoho ochránili před mrazem.

„Při události kolegové zjistí, že osoby bez domova potřebují oblečení, nemají ho nebo je znečištěné. Tak si dojedou sem do Pernerovy ulice, vyberou si, co potřebují a lidem bez domova ho předají,“ vysvětluje princip fungování mluvčí Městské policie Pardubice Lenka Uskobová.

Pokud někdo chce oblečení darovat, může přijít na služebnu do Pernerovy ulice a na recepci jsou umístěny dva vozíky a bez kontroly do nich může oblečení odevzdat. Zájem je především o boty a čisté oblečení.

V Pardubicích je nedostatek strážníků. Noví zájemci nezvládají psychotesty

Pardubičtí strážníci kontrolují historii přestupců on-line na tabletu

V Pardubicích začínají chybět strážníci. Městské policii se v poslední době nedaří udržet plný počet zaměstnanců. I když se třeba noví zájemci hlásí, málokdo z nich zvládne splnit náročné podmínky výběrového řízení.

„V tuto chvíli je zájem o zimní oblečení, ale budeme rádi za každé oblečení, i na léto. Setkáváme se i s lidmi bez domova, kteří mají oblečení znečištěné a chtějí třeba navštívit lékaře, tak jim takhle můžeme pomoci,“ říká paní Mirka, asistentka prevence kriminality.

Zájem je podle ní o dámské i pánské ošacení. „Mezi lidmi bez domova je více mužů, ale jsou tam i ženy. Pokud by bylo na mě, vítala bych víc oblečení pro pány a větší velikosti, od M a větší.“

Pardubičtí strážníci žádné organizované předávání lidem bez domova neplánují. Mají to spíše jako záložní zdroj oblečení, když akutně někomu potřebují pomoci. Nevyužitý textil na jaře dají charitě.

autor: Josef Ženatý
Spustit audio