Pardubický zámek má nový návštěvnický okruh. Vypráví příběh nejslavnějších majitelů Pernštejnů

2. říjen 2022

Na zámku v Pardubicích otevřeli zbrusu nový návštěvnický okruh. Expozice s názvem „Pernštejnská rezidence – nejstarší renesance v Čechách“ vypráví příběh nejslavnějších majitelů pardubického zámku. Tím podstatným zůstává prohlídka unikátních renesančních maleb, ale nově je možné se dostat i do míst, která byla dříve nepřístupná, třeba do historické ledárny.

Páni z Pernštejna zanechali v Pardubicích výraznou a nesmazatelnou stopu. Zdejší zámek se stal na začátku 16. století důležitým mocenským a kulturním centrem. Pernštejnové si v Pardubicích vybudovali honosné renesanční sídlo, jehož největším pokladem jsou dodnes zachované renesanční figurální nástěnné malby. Nemají obdoby v celé střední Evropě.

Nový okruh otevřelo Východočeské muzeum v Pardubicích na zámku 27. září 2022. Návštěvníky provází v pěti tematických částech původními interiéry a nejhodnotnějšími částmi zámku. Dostanete se tak do nejslavnější éry Pardubic, ocitnete se v době rytíře Viléma z Pernštejna a jeho potomků.

Rytířské sály

Úvodní expozice se nachází ve velkém gotickém sále. Tady se seznámíte s historií rodu, s erby a na podlahové mapě uvidíte nejznámější sídla, kde Pernštejnové působili. Označují je výtvarně zajímavé skleněné stély.

Návštěvnický okruh pokračuje do prvního patra zámku, kde se nacházejí reprezentativní rytířské sály s fragmenty nejstarší výzdoby zámku i monumentální nástěnné malby. V přilehlých prostorách si můžete prohlédnout jejich současné malířské rekonstrukce, a udělat si tak celkovou představu, jak kdysi mohly vypadat.

Vilém z Pernštejna podle Petra Nikla

Malby jako Zákon a Milost nebo Samson a Dalila jsou skutečně výjimečné a známe dokonce i dobu, kdy tato rozměrná umělecká díla vznikala. Vilém z Pernštejna (1435–1521) začal přestavovat pardubický zámek ještě v duchu pozdní gotiky, ale už jeho synové, Vojtěch a Jan, sídlo upravili a vyzdobili ve stylu rané renesance. Právě tady uvidíte i nejstarší český akt, slavnou Fortunu Volubilis.

Pernštějnové se vrátili na zámek

Novy okruh nabízí také modely pardubického zámku, do kterých historici i archeologové vkomponovali nejnovější poznatky o vývoji zámku. Uvidíte i model města Pardubic, oživený videomappingem.

Pernštejnská rezidence a model města s videomappingem

Národní kulturní památka Pardubický zámek má také zcela novou Rodovou galerii pardubických Pernštejnů. Obrazy namaloval současný výtvarník Petr Nikl, který vycházel z dostupných obrazových a písemných pramenů, ale zároveň přišel i s vlastním tvůrčím pojetím konkrétních šlechticů.

Pardubický zámek je výjimečný také díky obranným valům, které patří mezi nejzachovalejší opevnění svého druhu v Česku. Mohutné valy, které nechal Vilém z Pernštejna budovat, dosáhly prvního patra a dodnes ohraničují celý areál zámku, tedy hlavní zámeckou budovu, někdejší hospodářské zázemí a dolní nádvoří.

Ve zbrojnici si můžete vyzkoušet i manipulaci s dobovými zbraněmi

Součástí zámeckého opevnění byly kdysi i rozsáhlé zbrojní sklady. V dosud nepřístupných prostorách bývalé renesanční ledárny teď vznikla nová zbrojnice. V té si můžete vyzkoušet manipulaci s tehdejšími chladnými i palnými zbraněmi anebo třeba obléknout zbroj. Celý zámecký okruh Rezidence Pernštejnů si návštěvníci mohou projít samostatně nebo se vydat společně s průvodcem na komentovanou prohlídku.

Spustit audio