Pardubické letiště dva měsíce stálo, přesto letos čeká 150 tisíc cestujících

29. listopad 2018 10:30

Dvouměsíční odstávka letového provozu připravila pardubické civilní letiště o některé klienty. Přesto bude letošní rok úspěšný, i díky novému terminálu se dařilo získat nové přepravce a z Pardubic tak v letní sezóně odletělo okolo 40 tisíc cestujících, to je o polovinu víc, než loni.

Armáda dva měsíce opravovala ranvej, a tak žádná letadla nemohla odlétat ani přistávat. Některé pravidelné linky se tak přesunuly do Prahy, což se na počtu cestujících projevilo, potvrdila to ředitelka Hana Šmejkalová: „V každém případě do září jsme byli profitabilní, vydělávali jsme, takže jsme si na ztrátu udělali rezervu, nicméně pro příští rok to není dobrý signál.“

Pardubice opravují letiště. Do Ruska se létá z Prahy, Londýn má pauzu

Letiště Pardubice - Boeing 737 roluje na ranvej

V Pardubicích dnes začala dvouměsíční uzavírka letiště. Armáda opraví vzletovou a přistávací dráhu. Civilní lety během výluky dopravci přesunuli do Prahy, nebo dočasně zrušili.

Výpadek byl v pravidelných letech do Londýna a hlavně letiště přišlo o ruské pasažéry, kteří na podzim a v zimě létají nejvíc. Právě jejich lety dopravce přesunul do Prahy.

A jak řekla Hana Šmejkalová, pokud se vrátí, tak nejdřív příští rok na podzim: „Jakmile vám začne létat letecká společnost někam jinam, nebo si přesune kapacitu jinam, tak už drží letový řád celou sezónu. Takže budeme muset zase začít pracovat na tom, abychom tuto klientelu dostali zpátky do Pardubic, což bych viděla od zimního letového řádu příštího roku.“

Už na konci července prošel terminálem stotisící cestující, letošní výsledek bude 150 tisíc cestujících, bez dvouměsíční výluky to mohlo být až 180, což by vyrovnalo historicky nejlepší výsledek v roce 2013.

Letošní sezonu ovlivnil i nově otevřený terminál, díky kterému je možné odbavit cestující dvou letadel najednou, a navíc pasažéři mají větší komfort při čekání.

Příští rok by opět měly pokračovat linky do Londýna a Alicante, letní chartery do Bulharska a Turecka, Šmejkalová věří v návrat ruských dopravců a má prý rozjednané lety do dalších dvou destinací.

Spustit audio

Související