Pardubice v zajetí komedií. Začal Grand festival smíchu

22. leden 2019

Sedm soutěžních komedií, kuličkiáda, galavečer smíchu a řada doprovodných přestavení, tak zní tradiční menu devatenáctého ročníku Grand festivalu smíchu, který v pondělí odstartoval na všech scénách Východočeského divadla v Pardubicích.

Dramaturgyně festivalu Jana Uherová tak zažívá adrenalinové období. „Nejhorší je první den. Všechno se chystá, hráli jsme dvě představení od rána, večer jsme měli další tři představení na třech různých místech, do toho se po nás chce, abychom odpovídali vesele na otázky všech rádií a televizí světa, je to stres. Ale dneska jsem se probudila, a už to bylo lepší,“ usmívá se Jana Uherová.

Připravit program Grand festivalu smíchu je celoroční práce a není vždy úplně jednoduchá: „Některá divadla sice plánují dopředu, ale pak jsou divadla, která ještě neví, co budou hrát. Navíc dnes můžou herci fungovat takzvaně na volné noze. Pak jste vázáni třeba v sedmi souborech. Většinou se potom tajemnice domlouvají kdo, koho, komu půjčí a ten chaos se přenese i do plánování festivalu.“

50x ročně v roli diváka

Za 19 let, co Jana Uherová připravuje festival, viděla stovky komedií: „Já se padesátkrát do roka posadím do divadla a bavím se. Toho člověk nemůže mít plné zuby nikdy. Jednou do roka pak musím festival zorganizovat. Ano, všechno má svá pro a proti, ale pořád mě to baví.“

Jana Uherová

Při takovém počtu zhlédnutých představení by se dalo čekat, že zaujmout Janu Uherovou bude rok od roku náročnější úkol. Není to úplně pravda: „Já jsem naopak člověk, kterého rozesměje i lapidární gag. Nejsem typ, který by si sedl a řekl, tak a teď se ukažte. Sleduji i jak se baví diváci, o pauze je dokonce nenápadně vyslýchám a zajímá mě, co si lidé o představení myslí.“

Některé divadelní soubory na festival hlásí i samy. „Nabízejí komedie velmi pravidelně, a když je opakovaně nevezmu, tak jsou i trošku uražení. Pro každé divadlo je možnost prezentovat se jinde podstatná. I my bychom rádi někam vyjeli, na tom záleží každému divadlu,“ říká Jana Uherová.

Program 19. ročníku

V letošním ročníku Grand festivalu smíchu se představí divadlo Pod Palmovkou, Městské divadlo Brno, po dlouhé době dorazilo divadlo ze Zlína. „Pravidelně u nás soutěží sousední Hradec, Uherské Hradiště a my,“ doplňuje Jana Uherová. 

Vypíchnout to nejlepší z programu není snadné. „Já si myslím, že ty komedie jsou velmi rozdílné a může se stát, že si divák špatně vybere. Na čtvrtek, pátek, sobotu a neděli nám vyšla série tradičnějších představení. Úterní komedie Sedmé nebe je naopak dost zvláštní. Na to představení jsem musela ještě několik dní myslet,“ pochvaluje si Jana Uherová a radí divákům dobře vybírat. Pracovníci obchodní oddělení jsou vybavení manuálem a zájemcům s výběrem rádi poradí.

Galavečer smíchu

Vrcholem Grand festivalu smíchu bude v pondělí 28. ledna Galavečer smíchu. Na ČT Art bude opět posunutý přímý přenos: „ Galavečerem provede opět Mirek Hanuš a tentokrát to bude celé úplně jiné a úplně jinak. Naši herci budou pomáhat, zpívat, rozdají se ceny a udělí se i nová cena Génia smíchu.“

Vstupenky na Grand festival smíchu bývají rychle vyprodané, ale naděje umírá poslední. Někteří ruší rezervace, je potřeba občas se podívat na internet a uvolněná místa si pohlídat.

Spustit audio

Související