Pardubice chtějí prodat Ideon. Pronájem se nevyplatí, zjistili radní

19. duben 2016

Dlouholeté spory kolem budovy pardubického výstavního centra Ideon možná brzy skončí. Stávající nájemce znovu požádal město, aby mu budovu postavenou v roce 1963 prodalo, tentokrát možná bude úspěšný. Radní totiž po dlouhé diskusi připustili, že to bude asi nejlepší řešení.

Stávající nájemce, Petr Vašíček, má nájemní smlouvu z roku 1994, a to na 99 let, tedy do roku 2093. Už dvakrát se přitom pokusil objekt od města za 18,5 milionu korun koupit, zastupitelé ale nakonec prodej neschválili.

Současná situace nevyhovuje nikomu

Aktuální stav ale není výhodný ani pro jednu stranu - nájemné od Vašíčka nestačí téměř ani na údržbu, natož na další rozvoj, smlouva je ale napsaná tak, že jí nejde vypovědět. Nájemce zase nechce investovat do úprav něčeho, co není jeho.

Minulé vedení radnice se dokonce s provozovatelem soudilo, obvinil totiž tehdejší primátorku a jejího náměstka z pokusu o korupci. Nakonec se ale musel omluvit on a zaplatit i pokutu.

Vašíček chce získat Ideon stále, ale zatímco úředníci odboru majetku s prodejem nesouhlasí a navrhují budovu de facto zakonzervovat ve stávajícím stavu až do ukončení nájemní smlouvy, tedy do roku 2093, radní taková vize vyděsila. Podle nájemní smlouvy totiž musí nájemce objekt udržet v provozuschopném stavu. Což ale znamená jen základní opravy, nic jiného.

Čtěte také

A jak doslova řekla náměstkyně primátora Helena Dvořáčková z hnutí ANO, představa, že někdo našim nástupcům za 70 let vrátí vybydlenou a zdevastovanou budovu jí nepřipadá jako správné řešení.

Proto radní prodej za zhruba 20 milionů podpoří s tím, že město na druhé straně bude dostávat daň z nemovitosti a navíc získá i 12 tisíc m2 pozemků za Ideonem, které může využít na rozšíření akvacentra.

Co bude s Ideonem dál?

Vašíček tam chce postavit do 10 let kongresový hotel s 200 lůžky, a to v místě stávající terasy. Počítá, že uskutečnění plánu vyjde na čtvrt miliardy korun. Jinak je podle něj objekt v dobrém stavu, za těch 20 let, kdy ho provozuje, dal do oprav 40 milionů korun.

Podle Vašíčka ve městě kongresový hotel chybí a nebojí se, že by o ubytování nebyl zájem. O prodeji ale budou rozhodovat zastupitelé, takže ještě není nic jisté. Prakticky stejná situace totiž byla na jaře 2011. Tehdejší radní chtěli Ideon nájemci prodat, zastupitelé to ale nakonec neschválili. Jak to dopadne tentokrát, budeme vědět 28. dubna, kdy je veřejné jednání zastupitelstva.

Čtěte také

autor: ba
Spustit audio