Papírny ve Větřní budou propouštět

21. listopad 2002

Snížení fixních nákladů nevýrobních středisek je hlavní oblastí, na kterou se zaměří vedení a.s. JIP-Papírny Větřní ve snaze zastavit letošní nepříznivý vývoj. Výroba této největší společnosti holdingu Jihočeské papírny (JIP) byla podle jejího ředitele Jana Nováka od září rozdělena na divize papírna a roto. Firma počítá i s propouštěním.

Snížení nákladů v nevýrobních útvarech bude založeno na poklesu nákladů na údržbu a na snížení počtu zaměstnanců v nevýrobních úsecích o dalších 75. Zatímco na konci září jich bylo 752, na konci roku by jich podle schváleného postupu mělo být 677. Novák však upozornil, že úspora nákladů z tohoto titulu ve výši 18 milionů korun se projeví až příští rok. Představenstvo pracuje na vyčlenění činností jako je strážní služba a železniční doprava, což by přineslo pokles zaměstnanců o dalších 41 osob.

Loni vytvořila a.s. JIP-Papírny Větřní zisk zhruba 75 milionů korun. Dobrým výsledkům napomohlo, že se ceny rozhodujících surovin udržely na relativně nízké úrovni. Letos však poklesly ceny tiskových papírů a posilování koruny znamenalo pro společnost negativní dopad asi 129 milionů korun. Letos se firma pohybuje ve ztrátě a výroba jednotlivých kapacit je mezi 55 až 59 procenty loňské skutečnosti. Vedení holdingu hledá pro největší dceřinou společnost (JIP-Papírny Větřní), na níž připadá přes 80 procent produkce skupiny (vyrábí především tiskové a balicí papíry), nového vlastníka. Stejný osud čeká i další dceřiné společnosti.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio