Paměť národa má v Plzni nové nahrávací studio. Chce v něm natáčet dosud neznámé příběhy pamětníků

25. únor 2019 10:00

Tvůrci sbírky Paměť národa hledají další západočeské pamětníky událostí 20. století. Lidé můžou své vzpomínky a příběhy vyprávět redaktorům v novém nahrávacím studiu v Plzni.

Paměť národa působí v Plzni rok, činnost této pobočky zastřešuje společnost Post Bellum, a koordinuje a rozvíjí ji Kolegium Paměti národa. Tvoří ho významné regionální osobnosti, například biskup Tomáš Holub. Paměť národa chce znát pamětníky a jejich příběhy z 20. století. A tyto příběhy zaznamenat. A právě k tomu bude sloužit nové velké nahrávací studio, které sídlí v Thámově ulici v Plzni na Borech.

Nové nahrávací studio je prostor vybavený kamerou, do níž se dívá pamětník, který redaktorovi vypráví příběh. Pro případ, že pamětníkům už neslouží zdraví, může redaktor přijít za nimi domů a pořídit audionahrávku. Součástí nového zázemí v Thámově ulici je i zahrada, kde chce Paměť národa pořádat setkání pamětníků.

Sdílet vzpomínky a uchovat historii v paměti národa

Společnost Post Bellum prostřednictvím Paměti národa zachytila už tisíce výpovědí a v nich tisíce vzpomínek. Podle ředitelky plzeňské pobočky Markéty Čekanové ale jsou stále lidé, kteří trpěli během nacistické nebo komunistické diktatury, kteří zažili v Plzni rok 1953 a měnovou reformu, roky 1968, 69 normalizaci, rok 1989 a další milníky a roky, kdy se jim změnily životy a své příběhy dosud nevyprávěli. Můžou se ale přihlásit i lidé, kteří netrpěli, kteří měli nějakou funkci, moc, byli agenty. Paměť národa chce jejich příběhy zaznamenat, dokud je čas, dokud tito lidé žijí a uchovat tak jejich paměť pro další generace.

Pamětníci, kteří se o své vzpomínky chtějí podělit, můžou kontaktovat plzeňské nahrávací studio a domluvit si schůzku. Kontakty a další informace najdou zájemci na webových stránkách postbellum.cz.

autor: lum | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio