Památník bratří Strnadlů a Jana Knebla v Trojanovicích připomíná nejen slavné rodáky

23. duben 2019

V malebné beskydské vesnici jménem Trojanovice, hned pod bájnou horou Radhošť, stávala kdysi chalupa z roku 1757. A v ní se narodilo hned několik talentovaných chlapců. Malíř Jan Knebl, spisovatel Bohumír Strnadel – Četyna, ilustrátor Antonín Strnadel a autor povídek a pohádek pro děti Josef Strnadel.

Před třiceti lety se proto trojanovičtí rozhodli, že namísto rozpadlé chalupy postaví chalupu novou a umístí do ní památník připomínající nejen tyto významné rodáky, ale také život zdejších prostých lidí.

Zdá se, že pod původní trojanovickou chalupou musel být ukryt nějaký tajný zdroj uměleckého talentu. Jak jinak si vysvětlit fakt, že se v tomto prostém venkovském stavení narodili v rozpětí necelých třiceti let hned čtyři nadaní chlapci.

Nejstarší z nich, malíř, sochař a dřevořezbář Jan Knebl, se narodil v roce 1866. Celý život byl spjat s Valašskem, žil a tvořil v sousedním Frenštátu pod Radhoštěm. Bohumír Strnadel-Četyna přišel na svět v roce 1906 a proslul zejména jako autor historických románů. A protože rodné Trojanovice nikdy tak docela neopustil a v chalupě žil trvale, lidé dodnes tomuto místu říkají Četynovice. Doménou jeho mladšího bratra Antonína narozeného roku 1910 pak byla ilustrace knih. Na svém kontě má více než 240 titulů, zaměřil se převážně na díla svých bratrů. Totiž i Josef, který se narodil dva roky po něm, psal povídky a pohádky pro děti.

V Trojanovicích si jejich odkazu vážili, a tak namísto rozbořené původní chalupy postavili podle návrhu architekta Aleše Krkošky v letech 1985 až 1989 stavení nové. To od počátku funguje jako památník. Připomíná nejen dílo bratří Strnadlů a Jana Knebla, ale návštěvníky seznamuje i s životem prostých vesnických lidí a zejména s mohutnou vlnou vystěhovalectví, která se ve druhé polovině 19. století nevyhnula ani Trojanovicím.

Vedle budovy památníku stojí ještě další roubená stavba. Původně zde architekt Aleš Krkoška plánoval vystavět hospodářskou budovu. Naštěstí se tak nestalo a až v roce 2002 trojanovičtí postavili roubenku, která je inspirovaná srubem z roku 1835 z Nového Hrozenkova, kde působil Antonín Strnadel. Celý areál Četynovic pak doplňuje ještě malebná dřevěná zvonička.

Památník bratří Strnadlů a Jana Knebla je otevřen celoročně, a to vždy ve čtvrtek od 15 do 18 hodin, anebo po předchozí telefonické domluvě. Kontakt a informace o dění v památníku získáte na stránkách obce, www.trojanovice.cz.

Spustit audio