Památník Alfonse Muchy bez jeho malířských prvotin a návrhů plakátů. Prostory čeká rekonstrukce

Památník malíře Alfonse Muchy v Ivančicích se uzavřel veřejnosti. Díla slavného umělce zamíří na různá místa po celé republice. Muzejníci obrazy uschovají, protože památník čeká oprava. Znovu se otevře v příštím roce, kdy by se měla vrátit Slovanská epopej do 10 kilometrů vzdáleného Moravského Krumlova.

Památník Alfonse Muchy v Ivančicích čeká rekonstrukce

„Jsou to originály portrétů starosty města Ivančic pana Kočího a jeho manželky, které namaloval Alfons Mucha, když byl v Americe – na dálku,“ říká ředitelka Kulturního a informačního centra v Ivančicích Magdalena Černá. Jsou tu vidět i skici, na kterých si Mucha zkoušel a předmalovával Slovanskou epopej. Ty patří vnukovi  Alfonse Muchy Johnu Muchovi, který si pro ně také přijede. „Jsou to originály skic – předloh ke Slovanské epopeji. Jsou ve velikosti 1:1.“

„Tento týden přijede kolega z Muzea Brněnska a budeme to tu postupně demontovat a opatrně vyjímat exponáty z vitrín,“ doplňuje pracovník Památníku Alfonse Muchy Jan Halada.  Ve vitríně je například rubáška Alfonse Muchy, potom také jeho holicí náčiní a paleta.

Památník Alfonse Muchy v Ivančicích čeká rekonstrukce

Jakmile se prostor vyprázdní, přijede se sem podívat i kurátorka z Japonska Tomoko Sato, která byla kurátorkou výstavy Alfonse Muchy v Paříži. „Tomoko je kapacitou ve svém oboru a moc se na ni těšíme. V květnu by měla přijet společně s Johnem Muchou. Měla by se zapojit do přípravy nové expozice,“ dodává Černá.

Původní podoba expozice v Památníku Alfonse Muchy

„Chtěli bychom celý dům věnovat Alfonsi Muchovi. Mělo by to mít i nějakou návaznost na Moravský Krumlov, kde usilují o návrat alespoň části Slovanské epopeje, takže bychom byli rádi, kdyby se návštěvníci zastavili jak v Ivančicích, tak v Moravském Krumlově,“ dodává místostarosta Ivančic Jaroslav Sojka.

autor: Petr Tichý
Spustit audio

Související