Palachovy Všetaty: ‚Zde žil a odtud za svobodu českého národa na smrt odešel‘

17. leden 2019 16:33

Připomínáme si 50. let ode dne, kdy se student Jan Palach upálil na pražském Václavském náměstí na protest proti okupaci Československavojsky Varšavské smlouvy. Server iROZHLAS.cz se zajel podívat do jeho rodných Všetat.

Ve středočeských Všetatech se kříží dvě větší cesty. Na okamžik se scházejí na náměstí, kde také stojí místní základní škola. Jedna se táhne od přilehlého hřbitova až na druhý konec městysu na nádraží, druhá vede podél obytných domů rozesetých do ulic nesoucích přízviska velikánů české historie až do další obce.

Dvoupatrovému domu u nenápadného Tišického potoka na kraji dnešní Smetanovy ulice by ještě před rokem málokdo věnoval zvláštní pozornost. Na zdi chátrající budovy s rozbitými okny a neudržovanou zahradou na svého dřívějšího obyvatele upozorňovala jen pamětní deska od Olbrama Zoubka, instalovaná v lednu 1993. Význam onoho místa tak zaštiťoval jen kus olova a poetická slova na něm: „Zde žil a odtud za svobodu českého národa na smrt odešel Jan Palach 1948-1969.“

Palachův rodný dům ve Všetatech

Trochu rozdílný pohled se naskytne tomu, kdo se k domu vydá u příležitosti 50. výročí Palachova sebeupálení. Pozemek je obehnaný plotem s cedulemi se zákazem vstupu. Samotnému stavení chybí okna a části střechy, ze stěn vystupují obnažené cihly. Vnitřek domu je i při pohledu zvenčí zcela holý. Nejspíš tedy i Janův pokoj, který býval ve druhém patře. Jen místy mezi tou unylostí rozbořeného materiálu prosvítají zbytky malby či vitráž v okně, kde bývala chodba.

Jan Palach bude navždy spojen s Prahou. S Filozofickou fakultou Univerzity Karlovy, kde – ačkoli pouze krátce – se mu splnil sen studovat historii, a také s Václavským náměstím, na jehož samotném vrcholu, u kašny před Národním muzeem, se rozhodl spáchat svůj čin.

Mnohem větší váhu má však jeho vztah s podstatně menšími Všetaty, které mu byly po celý život domovem a na přechodnou dobu se také staly místem jeho posledního odpočinku. Pojítka se Všetaty ho uzemňují a spojují s člověkem, kterým býval před lidskou pochodní s číslem jedna, jež se následně stala předmětem vykonstruovaných policejních vyšetřování, politických akcí i dodnes přetrvávajících konspiračních teorií.

Palachův rodný dům ve Všetatech
Palachův rodný dům ve Všetatech, jeho přeměna na muzeum. Na fotografii je místo, kde bude promítací salónek
Vlakové nádraží Všetaty
Okno bývalého koloniálu, kde pracovala máma Jana Palacha. Nádraží ve Všetatech.
Pomník Jana Palacha, Všetaty
ZŠ ve Všetatech
Palachův rodný dům ve Všetatech. Výhled z okna, pokoj Jana Palacha byl o patro výše, s výhledem na stejnou stranu ulice.
Palachův rodný dům ve Všetatech
Výstavka věnovaná Janu Palachovi na Základní škole ve Všetatech
autoři: Michaela Danelová , Kristina Roháčková | zdroj: iROZHLAS.cz
Spustit audio