Pakora

Páteční Apetýtové recepty nás opět zavedou do Nepálu. Pakora je původem z Indie, Bangladéše, Pakistánu – jedná se o smažené těstíčko z cizrnové mouky a vody.

Na nepálskou Pakoru budete potřebovat (asi 20 ks):

  • 1 šálek cibule pokrájené na nudličky
  • 1/2 šálku  nastrouhaných syrových brambor
  • 3-4 polévkové lžíce cizrnové mouky
  • 2 polévkové lžíce rýžové mouky
  • ½ polévkové nastrouhaného zázvoru
  • ½ polévkové lžíce namačkaného česneku
  • ½ polévkové lžíce jemně nakrájené zelené chilli papričky
  • 1 čajová lžička garam masaly
  • 1 čajová lžička kurkumy
  • 1 čajová lžička chilli vloček
  • 1 čajová lžička římského kmínu
  • 2 lžíce čerstvé posekané nati koriandru
  • 2-3 polévkové lžíce vody
  • sůl
  • olej na smažení

Postup:

  1. Smícháme cibuli nakrájenou na nudličky, brambory nastrouhané na hrubém struhadle, nakrájené čerstvé zelené chilli papričky, nať koriandru, římský kmín, kurkumu, červenou chilli papričku, garam masalu, pastu z česneku a zázvoru, rýžovou a cizrnovou mouku, vodu, osolíme.
  2. Promícháme, na hlubší pánvi rozehřejeme olej a z těsta tvoříme hrudky v průměru 4 cm a smažíme do zlatova.
  3. Necháme odkapat na papírové utěrce.
  4. Podáváme např. s kečupem.
zdroj: Taťána Slavíková

Související

  • Momo – nepálské plněné knedlíčky

    V apetýtových receptech se opět vydáme do Nepálu. Státním náboženstvím je hinduismus, a tak typické křesťanské Velikonoce tu ve velkém nenajdeme, ovšem najít se dají.

  • Samosa

    Dnes zavítáme s apetýtovými recepty opět do Nepálu. Seznámíme se s typickým asijským pečivem.

  • Dal bhat tarkari

    V apetýtových receptech otevíráme další seriál, který nás zavede na netradiční místa. Zavítáme do Nepálu a začneme nepálským národním jídlem.