Pakora
Páteční Apetýtové recepty nás opět zavedou do Nepálu. Pakora je původem z Indie, Bangladéše, Pakistánu – jedná se o smažené těstíčko z cizrnové mouky a vody.
Na nepálskou Pakoru budete potřebovat (asi 20 ks):
- 1 šálek cibule pokrájené na nudličky
- 1/2 šálku nastrouhaných syrových brambor
- 3-4 polévkové lžíce cizrnové mouky
- 2 polévkové lžíce rýžové mouky
- ½ polévkové nastrouhaného zázvoru
- ½ polévkové lžíce namačkaného česneku
- ½ polévkové lžíce jemně nakrájené zelené chilli papričky
- 1 čajová lžička garam masaly
- 1 čajová lžička kurkumy
- 1 čajová lžička chilli vloček
- 1 čajová lžička římského kmínu
- 2 lžíce čerstvé posekané nati koriandru
- 2-3 polévkové lžíce vody
- sůl
- olej na smažení
Postup:
- Smícháme cibuli nakrájenou na nudličky, brambory nastrouhané na hrubém struhadle, nakrájené čerstvé zelené chilli papričky, nať koriandru, římský kmín, kurkumu, červenou chilli papričku, garam masalu, pastu z česneku a zázvoru, rýžovou a cizrnovou mouku, vodu, osolíme.
- Promícháme, na hlubší pánvi rozehřejeme olej a z těsta tvoříme hrudky v průměru 4 cm a smažíme do zlatova.
- Necháme odkapat na papírové utěrce.
- Podáváme např. s kečupem.
Související
-
Momo – nepálské plněné knedlíčky
V apetýtových receptech se opět vydáme do Nepálu. Státním náboženstvím je hinduismus, a tak typické křesťanské Velikonoce tu ve velkém nenajdeme, ovšem najít se dají.
-
Samosa
Dnes zavítáme s apetýtovými recepty opět do Nepálu. Seznámíme se s typickým asijským pečivem.
-
Dal bhat tarkari
V apetýtových receptech otevíráme další seriál, který nás zavede na netradiční místa. Zavítáme do Nepálu a začneme nepálským národním jídlem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.