Padesátimilionový podchod u zlínského náměstí Práce hyzdí staré stánky. Město je chce znovu vykoupit

16. červen 2020 11:48

Zlín chce dokončit rekonstrukci obchodu u náměstí Práce a opravit i šest malých obchodů

Město zrekonstruovalo podchod z náměstí Práce k bývalému baťovskému továrnímu areálu v centru Zlína v roce 2014. Obnova stála asi 50 milionů korun.

Od té doby se městu podařilo získat pouze dva obchůdky ze šesti stojících na městských pozemcích.

Jejich majitelé spoléhají na platnost padesátileté smlouvy, kterou s nimi na začátku devadesátých let uzavřelo tehdejší vedení města.

"Aktuální situace je taková, že se nám již podařilo jednu prodejnu vykoupit. Koupě druhé prodejny byla schválena zastupitelstvem a jsme před podpisem kupní smlouvy. Výkup třetího stánku již máme rozjednaný. Vedeme jednání i se zbývajícími majiteli stánků," uvedl primátorův náměstek Pavel Brada (ANO).

Pokud by na odprodej nechtěli přistoupit, město je podle náměstka primátora Brady připraveno spor řešit právní cestou. Poté by se mohla dokončit rekonstrukce podchodu, včetně obchůdků a nevzhledné betonové stěny.

"Chceme uspořádat ve spolupráci s Univerzitou Tomáše Bati designerskou soutěž na výtvarné řešení betonové stěny naproti prodejnám a celkové jeho oživení. Myslím, že by to veřejnost uvítala a s tímto řešením souhlasí i architekt," uvedl Brada.

Město již déle řeší také problém zatékání do podchodu, které se po rekonstrukci objevilo. Pravděpodobně jsou narušené těsnící vrstvy pod vozovkou, město jedná s Ředitelstvím silnic a dálnic ČR, které silnici nad podchodem spravuje.

autor: Český rozhlas Zlín
Spustit audio

Související