Padesát tisíc lidí v části Zlína, na Otrokovicku i Napajedelsku má lepší vodu. Nejsou v ní pesticidy

Úpravna vody v Tlumačově je jedním z hlavních zdrojů pitné vody pro aglomeraci Zlína.

Téměř padesát tisíc obyvatel Zlínska pije kvalitnější vodu.

Je to díky zrekonstruované úpravně vody v Tlumačově. Stála osmdesát milionů korun.

Úpravy zajistily efektivní odstraňování cizorodých látek z vody, a to včetně pesticidů, upřesnil dnes Miroslav Marčík, který vykonával technický dozor.

Baťův kanál dostihlo sucho. Má nejméně vody v historii, je tu zákaz plavby větších lodí

Baťův kanál

Státní plavební správa omezila ode dneška plavbu na Baťově kanále.

Moderní technologie pro úpravu vody byly nezbytné proto, že v roce 2015 byl ze zdrojů v Tlumačově zjištěn nadlimitní výskyt hodnot dvou metabolitů pesticidů.

Podle aktuálních měření se významně omezil výskyt cizorodých látek včetně pesticidů, které se již ve vodě v měřitelné míře nevyskytují. Zlepšily se také jiné vlastnosti vody jako chuť a pach.

V Tlumačově se upravuje voda čerpaná ze studní a vrtů v oblasti Tlumačova a Kvasic z hloubky až 50 metrů. Z úpravny teče voda potrubím o průměru 60 centimetrů, kapacita je až 350 litrů za sekundu. "Pro zajímavost, než voda doteče do zlínského mrakodrapu vzdáleného 16.726 metrů, musí se dvakrát přečerpat," uvedl předseda představenstva VaK Zlín Svatopluk Březík.

Tlumačovská úpravna vody zásobuje pitnou vodou přibližně 49 000 obyvatel – západní polovinu Zlína, Kudlov, Otrokovice, Napajedla, Tlumačov, Machovou, Mysločovice, Hostišovou, Rackovou, Sazovice, Tečovice, Lhotku, Chlum, Žlutavu, Halenkovice, Spytihněv, Pohořelice, Oldřichovice, Karlovice, Komárov, Lhotu u Malenovic, Salaš, Bohuslavice u Zlína, Šarovy, Březnici a Jaroslavice.

autor: pes
Spustit audio

Související