Padesát let legendárního klubu, potraviny pro potřebné, čtení pro nemocné i běžkaři. Dobré zprávy ve zkratce

Týden v kraji přinesl spoustu dobrých zpráv, některé vám nabízíme.

Česká republika dnes pomůže potřebným v Národní potravinové sbírce. Zapojí se asi šest set osmdesát prodejen, z toho ve Zlínském kraji dvacet devět. Trvanlivé potraviny a drogistické zboží, které v obchodech koupí, poputuje prostřednictvím různých institucí například k matkám samoživitelkám, seniorům, lidem v azylových domech a dalším potřebným. Sídlo Potravinové banky Zlínského kraje, kde část výtěžku najde přechodný domov, je v Otrokovicích.

Padesátileté výročí si připomíná M-klub ve Valašském Meziříčí. Zařízení se nachází ve sklepních prostorách zámku Žerotínů a patří k nejzajímavějším klubovým prostorům v republice. V hudebním klubu probíhají kromě koncertů také divadla a festivaly, jako například Valašský špalíček nebo Československý festival poezie. Podle historika Milana Orálka jde o v rámci republiky o výjimečný kulturní prostor.

Skončila tříletá oprava větrného mlýna ve Velkých Těšanech. Muzeum Kroměřížska za její obnovu zaplatilo přes jeden a půl milionu korun. Dvoupatrový otáčivý mlýn z roku 1830 byl v havarijním stavu. Konstrukci stavby totiž napadl dřevokazný hmyz a houby, pokračuje současná průvodkyně Ludmila Chrastinová.

Mlýn ve Velkých Těšanech

Masarykova veřejná knihovna Vsetín patří k nejlepším v republice. Získala ocenění v soutěži "sítě Zdravých měst" za to, že svou kvalitou služeb pro občany inspiruje další obce. Tiskne například letáky propagující služby ve vietnamském nebo ukrajinském jazyce, s cílem motivovat k půjčování knih cizince.

Zlínský kraj opět v zimě podpoří úpravy běžeckých stop. Rolbaři budou mít na pohonné hmoty podle radního Jana Pijáčka z ODS k dispozici 800 tisíc korun. Úpravy tras jsou plánovány v severní části regionu na Karlovicku a Rožnovsku a v okolí Brumova-Bylnice s přesahem na Slovensko. Kromě kvalitního sportovního vyžití je důvodem úprav také bezpečnost běžkařů.

Dětským pacientům Krajské nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně chodí už pět let číst dobrovolníci organizovaní Domem dětí a mládeže Astra. Přicházejí nově už dvakrát týdně, a to v úterý a ve čtvrtek. Malým pacientů, kteří projeví zájem, se věnují pokaždé od třinácti do čtrnácti hodin. Nedávný nábor přilákal k pravidelnému čtení v nemocnici především dobrovolníky z řad studentů a maminek menších dětí.

Čtení ve zlínské nemocnici

Dětské hřiště v místní části Uherského Hradiště Rybárnách má novou dominantu. Víceúčelová prolézačka ve tvaru pirátské plachetnice je určená především menším dětem. Doplnění herního prvku a úprava hřiště stály téměř 600 tisíc korun.

autoři: Tomáš Fránek , pes , Gabriela Hykl
Spustit audio

Související