Pacienty s covidem ze Zlínského kraje už převáží do Olomouce, kapacity tamních nemocnic nestačí

30. říjen 2020

Zlínský kraj je na hraně kapacit. Začal s převozem pacientů s koronavirem do sousedních krajů. Ve čtyřech zařízeních zbývá 10 ventilátorů a asi 50 lůžek, které je personál ještě schopen obsloužit.

Nemocnice ve Zlínském kraji začaly převážet první pacienty s koronavirem do sousedních krajů, konkrétně do nemocnic v Brně a Olomouci. Ve čtvrtek (29. 10.) to bylo deset pacientů. Českému rozhlasu to potvrdil hejtman Jiří Čunek z KDU-ČSL i šéf krajských nemocnic Radomír Maráček. 

Zlínská nemocnice přitom ve čtvrtek (29. 10.) otevřela zřejmě poslední oddělení pro covid pozitivní pacienty a má jich v současné době devět.  Jako poslední přizpůsobila nakaženým lidem lůžkovou část geriatrie.

Podle Jiřího Čunka má vedení kraje vytipované hotely pro navýšení kapacity lůžek, schází k nim ale lidé. Kvůli nedostatku personálu chce vedení kraje nyní jednat s lázněmi.

V krajských nemocnicích akuálně chybí 700 zaměstnanců. Pomáhá 130 dobrovolníků, což ale stále není dostačující.

Nákaza koronavirem se ve Zlínském kraji objevila také v téměř šesti desítkách pobytových sociálních zařízení, jako jsou třeba domovy pro seniory. Více nakažených je ale mezi zaměstnanci. 

PŘIPRAVUJEME DALŠÍ INFORMACE, článek budeme aktualizovat.

autoři: Veronika Žeravová , Růžena Vorlová
Spustit audio

Související