Pacientům Zlínského kraje se opět přiblížila kvalitní zdravotní péče.

11. červen 2006

Kraj už totiž má své oddělení neurochirurgie. Začalo fungovat ve zlínské Krajské nemocnici. Dosud museli pacienti ze Zlínska jezdit za operacemi až do Olomouci či Brna.

Primář Michal Filip objasnil, že kapacita nového oddělení je 14 lůžek a operativu zatím zajišťují tři neurochirurgové, ke kterým přibude ještě jeden: "Pro pacienty to hlavně znamená rozšíření péče a její větší dostupnost u poranění a onemocnění centrální a periferní nervové soustavy. Pacient může být ošetřen rychleji, kvalitněji a nemusí dojíždět do vzdálenějších center. Dneska jsme schopni ošetřit drtivou část neurochirurgických onemocnění až na malé výjimky, které budeme řešit v pozdější době.

Chtěli bychom tu dělat neurochirurgii, která se dělá standardně po celé republice a po celé Evropě. Mě zajímají nádory mozkové a míšní, kolegové jsou zaměřeni na vertebrogenní a spondrochirurgická onemocnění. Samozřejmě chceme dělat akutní neurochirurgii. Chtěli bychom pokrýt celý region, aby pacienti u vážných poranění neztráceli čas dalším transportem. I na vrtulník se může čekat a nemusí to být to nejoptimálnější řešení."

"Zlínská nemocnice jako krajská, by i v rámci neurochirurgie měla řešit velký záběr těchto onemocnění. Chceme zvládat problematiku, kterou Zlínský kraj a region potřebují nejvíce. Specializovaná péče samozřejmě obnáší specializované přístroje, které mohou být velmi drahé. Je otázka, jestli do nich investovat, když počty pacientů se v kraji pohybují ani ne v jednotkách.

Spolupracujeme proto třeba s gamanožem v pražské nemocnici Na Homolce, kam se posílají pacienti s tumory, které není možné odstranit operativně. U specializovaných cerebrovaskulárních onemocnění zase spolupracujeme s brněnskou klinikou v Bohunicích", uvedl závěrem primář nového oddělení neurochirurgie ve zlínské krajské nemocnici Michal Filip.

autor: pes
Spustit audio