Ozdoby z Poniklé a modrotisk. Jestli budou na seznamu UNESCO, se rozhodne dnes

26. listopad 2018 09:05

Na seznam nehmotného kulturního dědictví UNESCO by mohly přibýt dva české kulturní prvky – modrotisk a perličkové ozdoby z Podkrkonoší.

O zápis usiluje tradiční modrotisk, který je společnou nominací pěti zemí včetně Česka, a takzvané perličkové vánoční ozdoby. Ty se vyrábějí v Poniklé na Semilsku. Příslušný mezinárodní výbor bude o zapsání rozhodovat právě dnes 26. listopadu na ostrově Mauricius.

Modrotisk míří na seznam UNESCO, přihlásili ho společně ministři pěti zemí

Modrotisk se vrací, objevuje se na moderním oblečení

Technika modrotisku by se mohla stát součástí světového dědictví UNESCO. Dnes to navrhlo pět středoevropských zemí včetně České republiky.

O ozdobách z Poniklé řekla víc mluvčí ministerstva kultury Simona Cigánková: „Jde o nominaci specifického druhu sklářského řemesla spojeného s vánočními tradicemi. Nositelem prvku je rodinná dílna Rautis v Poniklé a foukači a navlékači, kteří s dílnou spolupracují a společně vytvářejí tyto půvabné vánoční ozdoby.“

O zapsání tradičního modrotisku na seznam UNESCO usiluje kromě Česka taky Německo, Rakousko, Maďarsko a Slovensko. Jde o ruční tisk a barvení indigem, které se objevuje třeba na některých moravských krojích. Technika je známá z 18. století.  

Jednou z posledních fází zrodu drobných ozdob je místnost, kde se z klaučat odřezávají jednotlivé perly, hezky kus po kuse
autor: Tereza Chlubná