Ovocný chlebíček podle Zdíšky

Své stálé místo v kuchařském světě si ovocný chlebíček dobyl v 16. století. Kromě klasických ingrediencí do něj patřily například piniové oříšky nebo semínka granátových jablíček a vše pohromadě držela obilná kaše.

Budete potřebovat:

  • ½ kg hladké mouky
  • 2 vejce
  • ¼ kg cukru (buď krupice nebo moučka)
  • 1 prášek do pečiva
  • 3-4 lžíce mléka
  • perníkové koření
  • sušené ovoce, rozinky, kousky čokolády, nasekané ořechy

Postup:

  1. Do mísy si připravíme nakrájené sušené ovoce, rozinky, kousky čokolády, nasekané ořechy, kompotovaný ananas a lžíci marmelády.
  2. Dále si ze všech výše uvedených surovin uhněteme těsto, které na vále vyválíme na tenčí válečky.
  3. Dáme je na plech a potřeme žloutkem.
  4. Pečeme ve středně horké troubě asi 20 minut.
  5. Po upečení je dobré nechat chlebíček asi týden uležet.
  6. Před podáváním nakrájíme na kolečka.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.