Ovocný chlebíček podle Zdíšky
Své stálé místo v kuchařském světě si ovocný chlebíček dobyl v 16. století. Kromě klasických ingrediencí do něj patřily například piniové oříšky nebo semínka granátových jablíček a vše pohromadě držela obilná kaše.
Budete potřebovat:
- ½ kg hladké mouky
- 2 vejce
- ¼ kg cukru (buď krupice nebo moučka)
- 1 prášek do pečiva
- 3-4 lžíce mléka
- perníkové koření
- sušené ovoce, rozinky, kousky čokolády, nasekané ořechy
Postup:
- Do mísy si připravíme nakrájené sušené ovoce, rozinky, kousky čokolády, nasekané ořechy, kompotovaný ananas a lžíci marmelády.
- Dále si ze všech výše uvedených surovin uhněteme těsto, které na vále vyválíme na tenčí válečky.
- Dáme je na plech a potřeme žloutkem.
- Pečeme ve středně horké troubě asi 20 minut.
- Po upečení je dobré nechat chlebíček asi týden uležet.
- Před podáváním nakrájíme na kolečka.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.