Ovocné knedlíky vařené nad parou
Ludmile Muszelové ze Znojma přijel na delší návštěvu syn, a tak doma teď s radostí vaří právě jeho oblíbené dobroty. Toto je jedna z nich. Těsto můžeme zadělat i v domácí pekárně a při vaření použít rýžovar – obojí má paní Ludmila mnoho let vyzkoušené.
Budete potřebovat:
600 g hrubé mouky
40 g moučkového cukru
200 ml mléka
20 g rozpuštěného másla
30 g droždí
2 žloutky
špetku soli
ovoce dle chuti/povidla
Postup:
1. Do vlažného mléka vmícháme cukr a rozdrobené kvasnice a necháme vzejít kvásek.
2. Přidáme ostatní ingredience, důkladně zamísíme těsto a necháme na teplém místě vykynout.
3. Po vykynutí těsto rozválíme, vykrájíme kolečka a naplníme ovocem nebo povidly.
4. Dáme na vál a nachystáme hrnec s vodou, dáme na něj utěrku (případně „síto“/speciální vložku), kterou upevníme, naskládáme knedlíky, přikryjeme miskou/poklicí a vaříme 10 minut.
5. Po vytažení knedlíky lehce propíchneme párátkem.
6. Na talíři pomastíme máslem, posypeme cukrem, tvarohem, mákem, nebo perníkem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.