Osudová láska vzplane na Kunětické hoře. Na hrad se stěhuje Cyrano

6. červen 2022

Romantická klasika o bohémovi, jehož velký nos velkého ducha značí. Hra o osudové lásce, která nebyla naplněna. Hra o snech, které se neproměnily ve skutečnost. Hra o životech, které protekly mezi prsty. Hra o lidech, ve kterých nalezneme sami sebe. To je Cyrano z Bergeracu.

Klasiku francouzského dramatika Edmonda Rostanda představí v kulisách hradu Kunětická hora divadelní společnost Indigo Company. „Vznikla v roce 2013, příští rok oslavíme kulatých 10 let. Založila jsem ji se svojí kamarádkou, kolegyní, herečkou Lilian Fischerovou. Jsme stálým hostem v pražském divadle Pod Palmovou, nicméně velmi rádi putujeme po České republice, jezdíme na nejrůznější zájezdy a snažíme se těšit diváky v nejrůznějších částech republiky,“ říká herečka Jana Trojanová.

Proč Cyrano?

„Je to vděčná klasika, je to titul, o kterém hlavní představitel Daniel Bambas říká, že to je nejkrásnější hra o lásce. Každý z diváků se v tom najde,“ vysvětluje Jana Trojanová, „A hlavně ta hra je nadčasová. Historie se nám sice posunula, ale lidské vlastnosti ani o píď,“ dodává herec a představitel hraběte de Guiche Tomáš Novotný.

Cyrano z Bergeracu (Roxana a Cyrano)

V titulní roli Cyrana z Bergeracu se představí držitel ceny Thálie Daniel Bambas. „A není to jediný držitel Thálie. Máme tam ještě Radima Madeju. Dále tam bude Tomáš Novotný coby hrabě de Guiche, Michal Vykus bude hrát Kristiána, Viktor Zavadil, toho můžou diváci znát z filmu Palach, kde ztvárnil titulní roli. Roxana Lilian Fischerová, Dueňa a matka představená je Simona Vrbická - Koptová, pravděpodobně se tam mihnu i já a přijede Miroslav Dvořák coby Ragueneau,“ přibližuje obsazení Jana Trojanová.

Před domácím obecenstvem

Tomáš Novotný se v Pardubicích narodil, Jana Trojanová je zase z Chrudimi. Na domácí publikum se prý těší. „Je to za odměnu, když můžu hrát v Pardubicích a přijdou nějací známí, snad budou i mexické vlny na konci,“ říká se smíchem Tomáš Novotný. „No, je to částečně za odměnu a částečně za trest. Protože ty nervy a odpovědnost, že tam jsou známí, kteří očekávají, co přijede, je větší. Ale těšíme se,“ dodává Jana Trojanová.

Daniel Bambas kvůli Cyranovi prý na plastiku nešel, jeho ikonický velký nos ale rozhodně stojí za zhlédnutí. „Nebudeme prozrazovat, jaký má Dan Bambas nos, na to si musí přijít diváci sami, až dorazí.“ Cyrano z Bergeracu se na Kunětické hoře představí ve středu 8. června ve 20:30.

Spustit audio

Související