Ostravské sídliště si oblíbily lesní druhy ptáků

1. leden 2017
Zprávy , Zprávy

Mnohým ptákům se daří ve městě lépe než ve volné přírodě. Například čtvrtý obvod Ostravy-Poruby je pro ně rájem. Zdomácněly tam druhy, které kdysi žily v lesích. Je to třeba sojka a mnoho dalších. Příznivé podmínky tam mají díky bohaté zeleni, která dorostla mezi panelovými domy.

„Zrovna předloni jsem tady viděl úplně nejmenší druh, který u nás žije – králíčka ohnivého. Tady na té větvičce je zrovna jeho příbuzný králíček obecný. On si skutečně zvyká na městské prostředí,“ říká ornitolog Otakar Zavalský, který ptáky pozoruje z balkónu svého bytu v Žilinské ulici.

Jak se mění skladba ptáků ve městě? Asi každý si musel všimnout množství strak, kterých tady dříve tolik nebylo.

„Když jsem se sem před 40 lety stěhoval, stromy byly malé, keře skoro vůbec. Teď už je to tady jako v lese a to přilákalo lesní druhy ptáků. Kromě brhlíků, sýkorek, které tady předtím vůbec nebyly, sedmihlásků, pěnic, budníčků – tak to tady nalákalo i straky a sojky,“ vyjmenovává ornitolog.

Podle něj mají některé ptačí druhy ve městě lepší podmínky než v přírodě. „Protože tady chybí takoví predátoři, jako je kuna nebo jestřáb, ale také plch a myšice lesní. Ve městě je lidé navíc dokrmují a porosty zde nejsou chemicky ošetřeny,“ dodává Otakar Zavalský.

krmítko

Z toho, jak to kolem žije, má neskrývanou radost. „Zvláště v tomto období vidím ze svého okna více druhů ptáků, než bych viděl ve volné přírodě,“ uzavírá.

Otakar Zavalský si vytvořil seznam ptáků, které viděl v blízkosti svého bydliště. Je jich 45 druhů.

autor: Petra Sasínová
Spustit audio