Oškvarkové krajance
Slovácký rok (národopisná slavnost pořádaná v Kyjově) nás bude zajímat také v apetýtových receptech. V nich se například nově můžete těšit na historické recepty z publikace vydané Slováckým muzeem v Uherském Hradišti pod názvem Kuchařka tradičních pokrmů na Slovácku. Dnes pro vás máme tip na oškvarkové krajance. Jedly se právě v zimním období.
Budete potřebovat:
- 500 g hladké mouky
- 150 ml mléka
- 1 polévková lžíce moučkového cukru
- ½ kostky kvasnic
- 300 g mletých škvarků
- 1 vejce
- sůl
- kmín na posypání
Postup:
- Z trochy vlažného mléka, kvasnic a cukru připravíme kvásek.
- Mouku smícháme v míse se solí.
- Přidáme vejce, škvarky, vzešlý kvásek a zbytek vlažného mléka.
- Vypracujeme vláčné těsto a necháme vykynout.
- Na pomoučeném válu rozválíme těsto na asi jeden centimetr tlustý plát.
- Tvořítkem vykrajujeme větší trojúhelníčky nebo kolečka, která klademe na vymaštěný plech.
- Posypeme solí a kmínem.
- Pečeme dozlatova v troubě vyhřáté na 200 stupňů.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.