Oškvarkové krajance

Slovácký rok (národopisná slavnost pořádaná v Kyjově) nás bude zajímat také v apetýtových receptech. V nich se například nově můžete těšit na historické recepty z publikace vydané Slováckým muzeem v Uherském Hradišti pod názvem Kuchařka tradičních pokrmů na Slovácku. Dnes pro vás máme tip na oškvarkové krajance. Jedly se právě v zimním období.

Budete potřebovat:

  • 500 g hladké mouky
  • 150 ml mléka
  • 1 polévková lžíce moučkového cukru
  • ½ kostky kvasnic
  • 300 g mletých škvarků
  • 1 vejce
  • sůl
  • kmín na posypání

Postup:

  1. Z trochy vlažného mléka, kvasnic a cukru připravíme kvásek.
  2. Mouku smícháme v míse se solí.
  3. Přidáme vejce, škvarky, vzešlý kvásek a zbytek vlažného mléka.
  4. Vypracujeme vláčné těsto a necháme vykynout.
  5. Na pomoučeném válu rozválíme těsto na asi jeden centimetr tlustý plát.
  6. Tvořítkem vykrajujeme větší trojúhelníčky nebo kolečka, která klademe na vymaštěný plech.
  7. Posypeme solí a kmínem.
  8. Pečeme dozlatova v troubě vyhřáté na 200 stupňů.   
zdroj: Kuchařka tradičních pokrmů na Slovácku

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.