Orlová se chce přidat k městům, která mají bezdoplatkové zóny

25. září 2018

Orlová chce vyhlásit bezdoplatkové zóny. Rozhodli o tom na svém posledním jednání zastupitelé. Ve vybraných lokalitách by už nově příchozí obyvatelé nedostávali sociální dávky na bydlení.

Spory mezi starousedlíky a novými obyvateli, výtržnosti, rušení nočního klidu. Na to vše si obyvatelé problémových lokalit v Orlové stěžují. „Mám psa u domu, abych se nebála. Nejhorší je to v noci, kdy se různě scházejí a dělají kravál. Opravdu je to složité,“ říká například paní z místní části Poruba.

Zastupitelé s plánem na vyhlášení bezdávkových zón souhlasí. Radnice teď musí dát dohromady veškeré statistiky o trestné činnosti, přestupcích a podobně. „To znamená, že začneme sbírat statistické údaje z úřadu práce, policie a ze sociálního odboru našeho úřadu, abychom mohli vyhlásit tuto bezdoplatkovou zónu,“ potvrzuje starosta Tomáš Kuča (ČSSD). Orlová podle něj prakticky plánuje vyhlášení bezdoplatkových zón na celém území města.

V sousedním Bohumíně jsou s bezdoplatkovými zónami spokojeni. „Máme informace o tom, že se z lokalit, které byly vyhlášeny jako bezdoplatkové zóny, odstěhovalo už 14 lidí a na jejich místa noví bezpříjmoví nepřišli, takže v tomto případě opatření funguje, jak jsme si představovali,“ řekla už dříve mluvčí radnice Lucie Balcarová.

V Karviné funguje bezdoplatková zóna na zhruba 60 procentech území města. A podle mluvčího radnice Lukáše Hudečka už kvůli tomu třeba skončila ubytovna Mašinka.

autor: ada
Spustit audio

Související