Organizátoři zlínského filmového festivalu po hackerském útoku znovu postupně spouštějí předprodej

20. květen 2019 17:36

Páteční hackerský útok na servery Zlín Film Festivalu byl podle jeho prezidenta Čestmíra Vančury veden zřejmě z několika zemí současně. Případ šetří policie.

Organizátoři zlínského filmového festivalu pro děti a mládež kvůli pátečnímu kybernetickému útoku dočasně pozastavili rezervace a prodej vstupenek. „Záležitost jsme oznámili na Policii ČR a podali trestní oznámení na neznámého pachatele,“ uvedla v pátek mluvčí festivalu Kateřina Martykánová. Od pondělního rána je ale už v provozu fyzický prodej lístků. On-line prodej je už také částečně zprovozněn. Organizátoři festivalu se snaží systém předprodeje rozjíždět postupně. V úterý by podle výkonné ředitelky festivalu Jarmily Záhorové mělo být už vše v plném provozu.

Kybernetický útok zastavil prodej vstupenek na zlínský festival. Je pozastavena rezervace vstupenek

Zlín Film Festival byl napaden kyberútokem

Přerušeno bylo také publikování nových informací o filmovém a doprovodném programu na webu i ve festivalové aplikaci. Organizátoři podali trestní oznámení. 

Prezident festivalu Čestmír Vančura v pondělí potvrdil, že se jednalo o hackerský útok zřejmě z několika zemí současně. Z jakých, ale nechtěl komentovat. Připustil ale, že útok nemusel být veden primárně na festival, ale na dodavatelskou firmu, která pro organizátory zajišťovala spuštění a provoz on-line předprodeje. Útok se podle něj v krátké době opakoval také na server dalšího subdodavatele festivalu. Proto se tedy rozhodli festivalové servery na čas odstavit. Pořadatelé festivalu původně očekávali, že řešení situace zabere několik hodin. "Muselo se to však řešit důkladně. Respektovali jsme to, pro nás je na prvním místě bezpečnost všech údajů a dat. Postupně se ale vracíme do normálu," řekl Vančura. 

Vančura zároveň ujistil, že útok je v tuto chvíli už odražen a předprodej je ve fázi postupného spouštění. Celou záležitostí se také od pátku zabývají policisté. „Útok na festival pro děti a mládež vnímáme jako projev nemorálního chování. Prevencí zneužití kybernetiky ve světě dětí se v rámci doprovodného programu festivalu pravidelně zabýváme. Chceme po této zkušenosti varovat ostatní před všudypřítomným nebezpečím,“ uvedla bezprostředně po zjištění útoku mluvčí festivalu Kateřina Martykánová.

autor: Miroslav Urubek
Spustit audio

Související