Ořechový chlebíček z Domu potravin znala celá Ostrava. Získali jsme recept od jeho autorky Dagmar Taláškové

V Domě potravin v Ostravě kdysi vymysleli recept na ořechový chlebíček, který se pekl ze zbylých surovin. Vznikla pochoutka, kterou znali všichni Ostravané. S receptem na tento chlebíček s domácí kandovanou citronovou kůrou se do soutěže přihlásila i jedna z autorek receptu Dagmar Talášková. Je to neuvěřitelně vláčný a hutný dezert k nedělní kávě.

Ořechový chlebíček

Ingredience:

150 g másla

150 g cukru krupice

150 g mletých ořechů (vlašské nebo lískové)

260 g strouhanky

260 g vajec – cca 8 ks

100 g kandovaného ovoce

špetka skořice

1 sáček vanilkového cukru

1 lžička sušené citronové nebo pomerančové kůry

½ kávové lžičky prášku do pečiva

Postup:

Do mísy vložíme povolené máslo, cukr krupici, vanilkový cukr a ušleháme do světlé pěny. Po té šleháme dál a postupně přidáváme po jednom vejci, to proto, aby se směs nesrazila.

Pak přidáme strouhanku, mleté vlašské ořechy, kypřící prášek, mletou skořici, a sušenou strouhanou pomerančovou nebo citronovou kůru. Pečlivě zašleháme pomalu do směsi a nakonec přidáme kandované ovoce.

Do chlebíčkové formy dáme pečící papír, vlijeme do formy, zarovnáme a dáme péct do trouby při teplotě 180°C na 35 minut. Po vychladnutí přelijeme čokoládovou polevou, kterou necháme ztuhnout.

Čokoládová poleva

Ingredience:

200 g hořké čokolády

50 g 100 % tuku

Postup:

Do vodní lázně dáme hrnec, rozpustíme v něm tuk (100%tuk) a v poměru 1:5 přidáváme hořkou čokoládu. Rozpustíme ji a udržujeme při teplotě 37 °C.

Dagmar Talášková

Přivítala nás v havajském stylu. Pár dní předem totiž pořádala speciální party. Na posilněnou jsme dostali domácí zelňačku s klobásou a bramborami a také spoustu sladkého. Byť jsme pekli dezertní chlebíček, paní Talášková sladké nejí, ale umí skvělé pochoutky. Recept na ořechový chlebíček vymyslela spolu s kolegyněmi v době, kdy v Ostravě fungoval Dům potravin. Sama ho pak ještě doma dovedla k dokonalosti.

Při pečení jsme si pouštěli písničky od Jarka Nohavici, připili si na úspěch domácí ořechovicí a užili si veselý den.

Patrik Rozehnal a paní Dagmar Talášková