Opravu střechy letohrádku v Opočně komplikuje stav historických trámů. Dřevo je ve špatném stavu

18. květen 2023 08:24

V Opočně na Rychnovsku pokračují opravy střechy zámeckého letohrádku ze 17. století. Práce za zhruba 30 milionů korun mají trvat dva roky, komplikuje je ale stav dřevěných trámů. Ten je horší, než se z předběžného průzkumu zdálo. Zjistil to mykolog, který dřevěnou konstrukci budovy posuzuje. 

Čtěte také

„Pozor na hlavu, abyste se neuhodil,“ zní upozornění mykologa Petra Rohlíčka. Na střechu letohrádku v Opočně jsem se dostal po lešení, cestou mne navigovali dělníci. Přiznám se, že mykologa bych na stavbě úplně nečekal. „Je to ale běžná záležitost, zejména na starých budovách. Tam se často rozvíjí hniloba a dřevokazný hmyz, říká Petr Rohlíček.

My teď stojíme u věžového krovu letohrádku a půjdeme se podívat dovnitř. „Musíte se sehnout a projít mezi latěmi. A pozor, tady byste se propadl dolů.

„Má práce je manuální, vezmu do ruky špičák spolu s dlátem, a ohledávám dřevo, jestli je nebo není napadeno houbou nebo hmyzem, vysvětluje Petr Rohlíček.

„A tady vidíte, v jakém stavu ta skruž je," ukazuje. Z mého laického pohledu je dřevo opravdu ve velmi špatném stavu. „Přesně tak. Je napadena tesaříkem, který se skrývá pod povrchem dřeva. Takže to sice vypadá, že je úplně zdravé, je na něm jen několik malých otvorů, ale uvnitř je doslova sežrané na prach, dá se říct.

Čtěte také

Petr Rohlíček doplňuje, co ho na stavu dřeva v zámeckém letohrádku udivilo. „Překvapilo mne, že renesanční vikýře, poměrně velké a zděné, jsou založeny na dubových trámech. Je to masivní zdivo a ony dubové trámy jsou napadeny dřevomorkou. A hrozí nebezpečí , že by se zdivo propadlo dovnitř stavby.

A dodává, co to pro projektanta i dělníky na stavbě znamená. „Představuje to změny v projektu. Některé jsou závažné, ale jiné v podstatě nemají vliv na celkovou koncepci stavby.

Mykolog Petr Rohlíček po celkovém průzkumu vydá doporučení, jak má oprava střechy zámeckého letohrádku v Opočně na Rychnovsku dál pokračovat.

Spustit audio

Související