Oprava Velkého kina ve Zlíně může být riskantní. Projektanti navrhli zátěžovou zkoušku střešní konstrukce

10. říjen 2022 13:23

Příprava na rekonstrukci Velkého kina ve Zlíně bude nově zahrnovat i zátěžový test střešní konstrukce. Podle architektů se tak předejde možným komplikacím při samotných pracích.

Střešní konstrukce Velkého kina ve Zlíně musí podstoupit zátěžový test. Dohodlo se na tom město se studiem Re:architekti, které připravuje projekt na obnovu historické budovy. Střechu kdysi největšího sálu v republice totiž tvoří unikátní soustava nosníků bez podpěr a během druhé světové války budova dostala zásah leteckou pumou.

Původní náklady na projekt ve výši 20 milionů korun to navýší o 2 miliony. Podle města i architektů to ale může ušetřit náklady způsobené případným poškozením nebo zhroucení konstrukce.

Velké kino ve Zlíně bylo takřka ze dne na den uzavřeno v roce 2016, kdy statici konstatovali havarijní stav opláštění nosné konstrukce budovy. Šest let se pak debatovalo o novém způsobu využití chátrající stavby. Loni vyhrálo soutěž na projekt rekonstrukce studio Re:architekti.

Zahájení oprav v současné době komplikují zvyšující se ceny stavebnin. Podle vedení města by se s nimi mohlo začít nejdříve za dva roky.

Podrobnosti zjišťoval reportér Českého rozhlasu Zlín Roman Verner, který situaci kolem Velkého kina dlouhodobě sleduje.

Spustit audio

Související