Oprava pardubické radnice potrvá nejméně do příštího léta

24. březen 2018 08:00

Velkou část pardubické historické radnice zabrali stavbaři a restaurátoři. Budova stará přes 120 let nutně potřebovala opravit, některé trámy totiž napadla dřevomorka, čas poznamenal také původní malby na zdech a stropech a bylo nutné vyměnit i okna, topení a rozvody elektřiny a vody.

„Základ rekonstrukce je výměna starých dřevěných trámů za nové a kompletní rekonstrukce vnitřních prostor co se týče omítek,“ říká stavitel Martin Dvořák. Na zdech jsou historické malby, které je zapotřebí zrestaurovat. „Celá budova je pod hledáčkem památkářů, abychom to, co z toho čiší, obnovili a zachovali ráz budovy,“ doplňuje Dvořák.

Restaurátoři dělají podle něj mravenčí práci. „Normální malíř to má vymalované hned, ti restaurátoři si s tím musí dát práci tak, jak se to řemeslo dělalo. A už není moc lidí, kteří to umí.“

Původní podlahy jsou pryč, dlažba je rozebrána a bude se skládat znovu. V původní kanceláři primátora jsou na stropě dřevěné trámy, všude jsou otlučené omítky až na zdivo. „Z vrchního patra byly rozebrány původní podlahy, vybrány násypy tak, abychom se dostali na každý trám, aby šel zhodnotit jeho stav,“ vysvětluje postup prací Martin Dvořák.

Prohnilé trámy vypadají špatně, ale podle stavitele nebyla situace havarijní: „Takhle to vypadá špatně, ale když je to zabudované v celé konstrukci, tak to nebylo v katastrofickém stavu, že by ta budova padala, ale samozřejmě při odkrytí je jasné, že takové trámy tu nemůžeme nechat. Trámy natíráme proti působení hniloby a hub.“

Rekonstrukci radnice v Pardubicích #theta360 - Spherical Image - RICOH THETA

„Tyhle trámy tady jsou zhruba 120 let. Ne všechny vypadají špatně. Původní trámy nebyly nijak ošetřeny, to se dřív nijak nedělalo,“ říká projektant Prokop Jícha.

Práce na opravě radnice podle nejnovějších odhadů budou stát 100 milionů korun a trvat budou nejméně do června příštího roku.