Opilé panenky

Opilé panenky nejsou ani ovíněné dívky, ani oči opilcovy, ale sladké smažené nočky zalité vínovou omáčkou. Právě díky ní získávají lehce načervenalou barvu a připomínají pak líčka dívek v růžové náladě.

Budete potřebovat

na těsto:

  • 4 vejce
  • 125 g hladké mouky
  • 100 g cukru
  • špetka soli

na omáčku:

  • 500 ml červeného vína
  • citrón nakrájený na plátky
  • hřebíček
  • anýz
  • celá skořice

Postup:

  1. Bílky oddělíme od žloutků.
  2. Z bílků, cukru a soli ušleháme tuhý sníh.
  3. Žloutky utřeme a promícháme s prosátou moukou.
  4. Nakonec vše spojíme s bílkovým sněhem.
  5. Rozehřejeme vyšší vrstvu oleje a lžící do ní vkládáme kousky těsta, které dozlatova smažíme.
  6. Víno, citrón a koření svaříme a smažené nočky v něm po usmažení necháme plavat.
  7. Vyjmene, necháme okapat a na talíři posypeme moučkovým cukrem se skořicí.

autor: Zuzana Plíšková