„Opilá“ generace hledající pravdu. V sobě samých a také na prknech divadelního studia Marta

22. listopad 2019

Brněnské divadelní studio Marta, které slouží studentům Divadelní fakulty Janáčkovy akademie jakožto svébytný experimentální prostor pro jejich umělecká vyjádření, uvedlo dne 24. října 2019 premiéru divadelní inscenace s názvem Opilí.

Jedná se o tragikomické drama, jehož autorem je přední ruský dramatik a spisovatel Ivan Vyrypajev. Ten je právem řazen mezi nejvýraznější tvůrce soudobého ruského dramatu a literatury. Ve svých dílech publiku bez skrupulí předkládá tíživé existencionální otázky, které si každý z nás klade v tichosti sám pro sebe, ale málokdo je skutečně vysloví nahlas. V případě Opilých tomu není jinak.

„Skrze mě teď promlouvá Bůh, protože Bůh vždycky mluví se světem pomocí těch, kdo jsou opilí.“

Na jevišti se v tomto dramatu setkává mnoho odlišných osobností a každá z nich se v tutéž chvíli nachází v jisté mezní životní situaci. Pomyslnou spojnici mezi všemi postavami pak tvoří symbolická opilost, která zde představuje určitý unikátní stav mysli, kdy si je člověk konečně schopen uvědomit i nahlas promluvit o některých zákoutích svého života i vlastní duše, která až do této chvíle v sobě zcela popíral a ignoroval. Není tedy jistě divu, že se nikomu nechce vystřízlivět. Každá z postav totiž ve stavu opilosti dochází k jisté pravdě, kterou tak zoufale hledala, nebo si to alespoň namlouvá.

„Opilost je pouze určitým prvkem osvícení, skrze který postavy docházejí k pravdě. Rozhodně se nejedná o téma hry. Nehrajeme o alkoholismu,“ uvádí Michael Sodomka, dramaturg divadelní inscenace Opilí, kterou v brněnském studiu Marta čeká ještě nejméně čtrnáct repríz.

autor: Kristýna Synková
Spustit audio