Opět se oteplí. Pokud vyrazíte k vodě do přírody, na Pahrbku u Napajedel přetrvává zhoršená kvalita vody

22. srpen 2019 18:13

Hygienici kromě Pahrbku zjistili také zvýšené zakalení vody ve Všemině. Ostatní kontrolovaná přírodní koupaliště jsou naprosto v pořádku. Nezávadná voda je i v biotopech.

Na Pahrbku, slepém rameni řeky Moravy u Napajedel na Zlínsku, přetrvává zhoršená kvalita vody. „Důvodem jsou sinice a vyšší množství chlorofylu, což při koupání mírně zvyšuje pravděpodobnost vzniku zdravotních problémů, především u vnímavějších jedinců,“ řekla Eva Javoříková z krajské hygienické stanice.

"Po koupání na Pahrbku doporučujeme lidem umýt se mýdlem a osprchovat pitnou vodou," uvedla Javoříková. Mírně zhoršená kvalita vody je v kraji kvůli vyššímu zakalení také v nádrži Všemina na Zlínsku. Další koupací místa v regionu, která hygienici sledují, mají vodu naprosto v pořádku. Platí to pro Šterkáč v Otrokovicích a přehradu v Luhačovicích na Zlínsku, přírodní koupaliště Albatros v Ostrožské Nové Vsi na Uherskohradišťsku i přehrady Bystřička, Nový Hrozenkov a Horní Bečva na Vsetínsku.

Hygienici však nedoporučují koupání v biotopu v Honěticích na Kroměřížsku. Voda je tam kvůli mikrobiologickému znečištění nevhodná ke koupání.
Eva Javoříková, KHS Zlínského kraje

Hygienici zveřejnili také výsledky kontrol jakosti vody ve třech přírodních koupacích biotopech. Nezávadnou vodu má biotop v Modré na Uherskohradišťsku a brouzdaliště v Prostřední Bečvě na Vsetínsku. Voda v plavecká části biotopu v Prostřední Bečvě má kvůli snížené průhlednosti mírně zhoršené vlastnosti. "Hygienici však nedoporučují koupání v biotopu v Honěticích na Kroměřížsku. Voda je tam kvůli mikrobiologickému znečištění nevhodná ke koupání," řekla Javoříková.

Poslední odběry vzorků z přírodních koupališť v regionu v letošní sezoně chystají hygienici na začátek září. Informace o kvalitě vody jsou k dispozici na webu krajské hygienické stanice.

Jaké počasí nás čeká: sobota: polojasno, odpoledne přechodně oblačno a ojediněle přeháňky a bouřky. Nejnižší noční teploty 17 až 13 °C, nejvyšší denní 26 až 30 °C. Mírný východní až jihovýchodní vítr 2 až 5 m/s. – Neděle: polojasno až oblačno, postupně místy přeháňky a bouřky, ojediněle i silné. Nejnižší noční teploty 18 až 14 °C, nejvyšší denní 27 až 31 °C. Slabý, postupně mírný jihovýchodní vítr 3 až 6 m/s.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související