Ondřej Konrád: Jádro jako horký brambor

21. únor 2019
Jaderná elektrárna Dukovany

Skalní příznivci jaderné energie už delší dobu zachmuřeně pozorují, jak se o její budoucnosti handrkuje ČEZ s vládami.

Tendr na dostavbu Temelína zrušil roku 2014 Sobotkův kabinet, v němž měl silné slovo ministr financí Babiš. Který ovšem na čtvrteční jaderné konferenci v dolní komoře parlamentu onoho skrečování trochu tajemně litoval, protože prý tehdy „k tomu byly ideální podmínky“.

Dukovany jsou na sto let, takže mysleme na nezávislost, říká expert

Jaderná elektrárna Dukovany (ilustrační foto)

Kdy se dočkáme rozhodnutí o dostavbě jaderných elektráren Dukovany a Temelín? Jsou skutečně potřeba dva obří bloky, nebo by bylo lepší stavět bloky menší? A co bude s Dukovany po roce 2035, kdy se plánuje odstavení nynějších bloků?

A nyní Babiš v roli premiéra zase odmítá vládní garanci ČEZu na pevné ceny elektřiny pro dukovanský blok. Což je asi hlavní poznatek ze čtvrtečního rokování o tom, co bude, až začne ubývat tuzemská uhelná kapacita.

Příslovečný bianko šek by tedy ČEZ dostat neměl, ale zato má se státem podepsat ještě letos smlouvu o podmínkách budování bloku. Jenže, a to přiznal i premiér,  mnoho, co by se mělo dohodnout, zatím není vyjasněno.

A jelikož je řeč o výhledu daleko za horizontem jak nynější vládní garnitury, tak vedení ČEZu, zdá se, jakoby se do věci nikomu moc nechtělo. A málem se snad čekalo na objev nějakého nového zdroje, který by se hladce vřadil do tuzemského energetického mixu a jádra by už moc zapotřebí nebylo. Když s ním přece končí sousední Německo.

Perfektní odklad

ČEZ jako akciovku zajímá jen výdělek, ale ochranu veřejných zájmů neřeší, kritizuje aktivista

Jaderná elektrárna Temelín

Valná hromada ČEZ přinesla změny v dozorčí radě této největší státní firmy. Změnily se nejen tváře, ale hlavně kontrola nad společností a s ní spojenou dostavbou bloků jaderných elektráren v Dukovanech a Temelíně. Pořád ale není jasné, kdo je zaplatí a kdo bude dodavatelem. Potřebujeme skutečně nové jaderné bloky?

Reprezentant minoritních akcionářů ČEZu dokonce po premiérově vystoupení mluvil o „sofistikovaném a marketingově perfektním odkladu stavby jaderných zdrojů u nás.“ Jinými slovy, o přehrání problému na další politickou a manažerskou generaci.

S momentálním stavem spíše spokojení malí akcionáři si ovšem nestěžují, naopak, stavba podle nich hodnotě akcií škodí. Aspoň dočasně. A ČEZ zase říká, při nynějších cenách elektřiny bude nový blok za asi 200 miliard korun jistě prodělečný, a proto žádá státní garance. Rovněž nejasná je i otázka finanční podpory Evropské komise. Ta bude chtít ale napřed vědět, k čemu se Češi rozhodli.

Ondřej Konrád

Plus je tu samozřejmě další varianta, o níž už premiér hovořil dříve: totiž prodloužení životnosti Dukovan téměř do poloviny století. Jenže ani to nebude zadarmo a problém s financováním, jak vidno, zůstává aspoň zatím zcela otevřený. Třeba se zatím vážně něco zásadního stane. Však premiér čerstvě míní vědu výrazněji podporovat. 

Spustit audio