Omáčka ze slaného karamelu

Vyzkoušejte recept od naší redaktorky Zuzky Plíškové. Poslouchejte recepty Apetýtu každý všední den po 10. hodině.

Budete potřebovat:
přibližně 400 g krystalového cukru
170 g na kostičky nakrájeného změklého másla
čtvrt litru tučné smetany ke šlehání (o pokojové teplotě)
1/2 až 1 lžíce mořské soli

Postup:
1. V rendlíku rozpustíme na mírném plameni cukr. Jakmile zkaramelizuje, přidáme za stálého míchání máslo a mícháme, dokud se nerozpustí.

2. Odstraníme z plotny a za stálého míchání přidáme smetanu a sůl.

3. Necháme povychladnout a nalijeme do čistých skleniček.

Tip: Použít můžeme na ozdobu řezů, cukroví, nebo třeba zmrzlinu.

autor: Zuzana Plíšková

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Děsivá freska válečné krajiny, u které se nepřestávám smát.

Petr Gojda, slovesný dramaturg, Centrum výroby Českého rozhlasu

Osudy dobrého vojáka Švejka

Osudy dobrého vojáka Švejka KOMPLET

Koupit

Pro jedny šťastný blb a ignorant, pro druhé vychytralý šašek. Pro nadporučíka Lukáše boží dobytek. Pro jedny ikona totálního odcizení a nihilismu, pro jiné bojovník proti válce, pro další anti světec a antihrdina. Čte Oldřich Kaiser