Omáčka z pečených červených paprik, lilku, kešu oříšků a bazalky

Svět svěžích pokrmů podle šéfkuchařky Eriky Žákové. Dnes pro vás máme recept na omáčku, díky které si na zelenině bez odmlouvání pochutnají i děti. 

Omáčka z pečených červených paprik, lilku, kešu oříšků a bazalky se hodí k rýži a ještě lépe k těstovinám. Svou chutí připomíná boloňskou omáčku.

Budete potřebovat:

  • 300 g lilku
  • ½ kg červené papriky 
  • 2 cibule 
  • 70 g kešu oříšků
  • 50 g slunečnicového semínka 
  • 2 snítky rozmarýnu
  • 15 g čerstvého tymiánu
  • sůl
  • 4 lžíce lahůdkového droždí (pozor, nejedná se o klasické droždí!)
  • 250 ml rostlinné smetany
  • asi 1 l vývaru 
  • rozmarýn a tymián
  • šťávu z ½ citronu
  • 50 g čerstvé bazalky

Postup:

  1. Na plech dáme rozpůlené papriky a lilek.
  2. Potřeme olejem a osolíme.
  3. Po upečení papriky oloupeme.
  4. Mezitím osmahneme nakrájenou cibuli s čerstvým tymiánem a rozmarýnem.
  5. Jakmile cibule zezlátne, zalijeme ji vývarem, přidáme kešu oříšky, slunečnicová semínka, upečené papriky s lilky a krátce povaříme.
  6. Poté odstavíme a přidáme lahůdkové droždí, šťávu z citronu, rostlinnou smetanu a sůl podle chuti, mixujeme tyčovým mixérem ne úplně dohladka.
  7. V omáčce by měly být cítit oříšky a semínka.
  8. Na závěr přidáme natrhanou čerstvou bazalku a případně i sušené bylinky.
zdroj: Erika Žáková

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.