Omáčka z pečených červených paprik, lilku, kešu oříšků a bazalky
Svět svěžích pokrmů podle šéfkuchařky Eriky Žákové. Dnes pro vás máme recept na omáčku, díky které si na zelenině bez odmlouvání pochutnají i děti.
Omáčka z pečených červených paprik, lilku, kešu oříšků a bazalky se hodí k rýži a ještě lépe k těstovinám. Svou chutí připomíná boloňskou omáčku.
Budete potřebovat:
- 300 g lilku
- ½ kg červené papriky
- 2 cibule
- 70 g kešu oříšků
- 50 g slunečnicového semínka
- 2 snítky rozmarýnu
- 15 g čerstvého tymiánu
- sůl
- 4 lžíce lahůdkového droždí (pozor, nejedná se o klasické droždí!)
- 250 ml rostlinné smetany
- asi 1 l vývaru
- rozmarýn a tymián
- šťávu z ½ citronu
- 50 g čerstvé bazalky
Postup:
- Na plech dáme rozpůlené papriky a lilek.
- Potřeme olejem a osolíme.
- Po upečení papriky oloupeme.
- Mezitím osmahneme nakrájenou cibuli s čerstvým tymiánem a rozmarýnem.
- Jakmile cibule zezlátne, zalijeme ji vývarem, přidáme kešu oříšky, slunečnicová semínka, upečené papriky s lilky a krátce povaříme.
- Poté odstavíme a přidáme lahůdkové droždí, šťávu z citronu, rostlinnou smetanu a sůl podle chuti, mixujeme tyčovým mixérem ne úplně dohladka.
- V omáčce by měly být cítit oříšky a semínka.
- Na závěr přidáme natrhanou čerstvou bazalku a případně i sušené bylinky.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.