Olomoučtí hokejisté mají v Horce nad Moravou nového maskota, jaké bylinky sbírat na jaře

13. březen 2019
Kraj na dlani

Vyřezávaný maskot olomouckých hokejistů v Horce, jaká je zimní sezóna v Lipové-Lázních, Jaké bylinky sbírat pro jarní povzbuzení, vyprávění hasiče-pamětníka z Rájce

Je bílý, zdobí ho červený hřebínek a na nohou má brusle. Jen manipulace s ním je poněkud složitá. Je totiž vyrobený z dubového dřeva. Tak zní krátký popis nového maskota hokejových fanoušků z Horky nad Moravou. Jeho výrobu si domluvili se známým řezbářem Jiřím Halouzkou. Obří kohout symbolizuje sílu a bojovnost, ale také obrovské nadšení všech fandů olomouckého hokeje. U odhalení nového maskota byla Jana Zemková.

Jak se letos daří turismu v Jeseníkách? Například Zdeněk Korčián, který v Lipové-Lázních provozuje malý rodinný penzion, si aktuální zimní sezonu docela pochvaluje. S mikrofonem se za ním vydala Petra Ševců.

Jste po dlouhé zimě unavení, potřebovali byste povzbudit? O prvních rašících rostlinkách už jsme ve vysílání Českého rozhlasu Olomouc několikrát mluvili. Bylinkářka Dagmar Langová nás prostřednictvím reportáže Dity Vojnarové upozornila na to, co se vyplatí sbírat a trhat a jak se nejrůznější byliny se dají zapracovat do našich jídelníčků.

Do sboru dobrovolných hasičů v Rájci na Šumpersku přivedla tamního rodáka Jana Korunu tradice. Dnes už je tomu pár let co oslavil osmdesátku, ale přesto se stále cítí být hasičem a sleduje, co se ve sboru i kolem hasičské zbrojnice děje. I díky tomu je chodící kronikou tamního sboru už od dob II. světové války. Jeho vyprávění, kterému naslouchal Mirek Kobza, je toho důkazem.

autoři: voj , zem , pese , kbz , Pavel Juráš
Spustit audio