Ojedinělé bezbariérové centrum pro děti vzniká v Kateřinicích na Vsetínsku.

10. listopad 2005

V budoucnu umožní rekreaci v přírodě stovkám postižených dětí z jihovýchodní Moravy. V celé republice totiž existují jen dvě podobná střediska.

Za projektem v hodnotě téměř patnácti milionů korun stojí vsetínská organizace Junák. Jak potvrdil spoluautor nápadu Pavel Drábek, časem zde vznikne přirozené komunitní centrum: "Začali jsme spolupracovat s městskou organizací postižených - klubem Auxrium. Pozvali jsme je na některé naše akce a připravili pro ně pilotní projekt Parawesterniáda, kde se potkaly zdravé děti s handicapovanými. Pak jsme se rozhodli postavit naši klubovnu jako bezbariérovou."

Vedoucí projektu Michaela Paplusková prozradila, jak by měla klubovna vypadat: " Měla by tam být jedna opravdu velká místnost pro pořádání větších akcí s velkým krbem, jehož základní kámen jsme právě poklepali. Další místnosti by měly sloužit skautům nejen jako klubovny, ale i pro pořádání různých vzdělávacích akcí zaměřených na lidi postižené nebo dlouhodobě nezaměstnané."

"Máme schválený grant na 14,3 milionu korun s tím, že musíme dát na projekt ze svého 1 milion 400 tisíc, tedy 10 procent. Něco z toho jsme schopni si odpracovat. Například terenní úpravy, které jsme provedli vlastními silami, jsou ohodnoceny na 600 tisíc korun. Přispěla i Evropská unie a ze státního rozpočtu jsme získali 2,7 milionu. Ústředí Junáka nám půjčilo bezúročně 2 miliony korun, město Vsetín 3 miliony a kateřinská radnice nám za symbolickou korunu prodala pozemek," doplnil Pavel Drábek ze vsetínské organizace Junáka.

autor: rv
Spustit audio