Odchyt, kastrace, hlasy dravců. Města bojují s holuby, někdy ale marně

11. leden 2019 17:00

Některá města na Vysočině si oblíbila holubí hejna. V Havlíčkově Brodě je celkem úspěšně odchytávají, v Jihlavě se jim snižování počtu příliš nedaří.

„Když ten holub se vám vys*re na halenku, tak to normálně udělá díru a musíte ji vyhodit. A tenkrát tady byl pán a krmil to a ty holubi nám nalítali na hlavu,“ popisuje nepříjemnou zkušenost z jihlavského náměstí paní Marousková.

Chemická kastrace

A rozhodně podle svých slov není sama.  Problém s obřími hejny holubů v centru města už bojuje i město Jihlava. I když zatím nepříliš úspěšně, jak přiznává mluvčí magistrátu Aneta Hrdličková: „V minulých letech například pracovníci životního prostředí holuby odchytávali do klecí, kontrolovali jejich zdravotní stav a nemocné či zraněné holuby utratili a potom s nimi naložili jako s biologickým odpadem.“

Riziko pro jiné živočichy

Jiná města se přitom snaží holuby likvidovat různými způsoby. Často je to chemická kastrace nebo napodobení zvuku dravců, na které si ale holubi časem zvyknou a pak vadí spíše obyvatelům. Podle vedoucího havlíčkobrodské pobočky Agentury ochrany přírody a krajiny Václava Hlaváče jsou tyto metody méně účinné a často nebezpečné i pro další zvířata.

„Sterilizace chemickými preparáty má vždycky riziko v tom, že se ty látky mohou dostávat do potravních řetězců. Dravci, kteří toho holuba uloví, tak se v nich ty látky budou hromadit a může to mít nežádoucí dopady.“

Odchyt v Havlíčkově Brodě

Za ideální možnost tak požaduje odchyt ptáků. Takový postup uplatňují podle místostarosty města Libora Honzárka (TOP09) třeba právě v Havlíčkově Brodě.

„My jsme již před mnoha lety uzavřeli smlouvu s jednou specializovanou společností, která každý rok instaluje odchytové klece na vytipovaných místech, kde se holubi koncentrují. A tímto způsobem udržujeme optimální počet holubů tady v Havlíčkově Brodě.“

Ani tady ale nebyly vždy pokusy o likvidaci holubů úspěšné. Třeba před bezmála dvaceti lety zde vznikl zajímavý ale nakonec neúspěšný experiment.

„Na ochozu havlíčkobrodské věže byla vysazována mláďata sokola stěhovavého. My jsme se domnívali, že bude přirozeně nějakým způsobem zastrašovat holuby tady v centru, že je bude sám lovit. Bohužel ten pokus neskončil úplně dobře. Sám jsem viděl, že se s těmi holuby kamarádili, řadovali vedle sebe. Nakonec se všichni sokoli stěhovaví odstěhovali, kromě jednoho.“

Bohužel i tento jeden zbývající sokol v Havlíčkově Brodě nezůstal. Při létání ho někdo na Třebíčsku postřelil a zbytek života tak strávil v záchranné stanici Pavlov.

autoři: Tereza Pešoutová , mik
Spustit audio

Související