Ochrnuté psy staví zpět na nohy. První česká psí fyzioterapeutka s prestižním britským vzděláním

20. únor 2019

První česká psí fyzioterapeutka s prestižním britským vzděláním Stephanie Kašparová v naší radioporadně. Téma: fyzioterapie psů - manuální terapie, regulující nesprávné postavení kostí, obratlů a kloubů.

Různých veterinárních lékařů a sestřiček bylo už v naší radioporadně spousta, ovšem veterinární fyzioterapeut je u nás poprvé. Jde opravdu o speciální obor?
Ano, v republice začíná být tento obor teprve na vzestupu. Těch oborníků je zatím, bohužel, u nás málo. Nicméně zájem o tento obor začíná být velký. Myslím si, že v rámci pooperační péče a péče o zvířata na veterinárních klinikách začínají mít lékaři o tento obor zájem. A zajímá se o to také veřejnost. Začíná se o tom mluvit.

Dá se veterinární fyzioterapie studovat u nás v České republice?
Bohužel, zatím nikoliv. Já jsem zvolila takovou cestu, že jsem vystudovala Střední odbornou školu veterinární v Hradci Králové s tím, že jsem následně odjela do Anglie, kde jsem si dodělávala přímo tento obor. Tam jsem získala mezinárodní certifikát k tomu, abych mohla tento obor u nás provozovat. Zaměřuji se především na psy. A kočičkami je to složitější. Ale dá se rehabilitovat i s nimi, ovšem já se na to nespecializuji.

V čem přesně může taková rehabilitace psům prospět?
Nejčastější pacienti jsou v poúrazovém stavu. Někdy se i před vlastním operačním zákrokem chodí už na rozhýbání pejska. Aby byl v co nejlepší kondici a operaci zvládl dobře. Chodí za mnou také hodně sportovní psi na fyzioterapii, tam je to zase trošku jinak zaměřeno. Bohužel chodí i štěňátka a samozřejmě i psí senioři na takové rozhýbání a rozcvičení, aby byli v co nejlepší kondici. Aby tu s námi ještě dlouho zůstali.

Stephanie Kašparová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Funguje to podobně jako u lidí? Podstupují psí pacienti nějakou dlouhodobější léčebnou kůru v pravidelných intervalech?
Pokud budeme hovořit o psích pacientech po operacích, tak tam se sestavuje konkrétní rehabilitační plán, která je nutné přesně dodržet. Začíná se nějakým pasivnějším cvičením a později se dostáváme k aktivnější rehabilitaci. Mezitím ovšem musí majitelé cvičit s pejsky i doma. Dostávají přesně naplánované domácí úkoly, aby to danému jedinci vyhovovalo a pejsek se vrátil bezbolestně a bez deficitu pohybu do původního radostného života.

Čtěte také

Cvičení probíhá v ordinaci nebo i někde venku v přírodě?
Určitě uvnitř v ordinaci. Venku by se samozřejmě dalo cvičit, ale nikoliv přes zimní měsíce. Ale tam je takový nešvar, protože pejsci vnímají spoustu okolních vjemů, tak by se tolik nesoustředili na samotné cvičení. Uvnitř je stoprocentně jisté, že se zvíře bude soustředit a veškeré cvičení proběhne správně, jak má.

Vy dostanete nějakou lékařskou zprávu o stavu zvířete nebo přijde i někdo s tím, že pejsek prostě kulhá a neví se proč?
Snažím se od majitelů získat nějaké vyšetření od veterinárního lékaře. Je nesmírně důležité, abych věděla, co přesně je tam dělo nebo děje. Rentgenové snímky jsou dobré. Nicméně občas se stává, že pejsek dlouhodobě kulhá a neví se proč. Žádný nález tam není. Potom hledáme příčinu tohoto stavu. Velmi často se setkávám s různými svalovými potížemi, kdy je pes opravdu v bolestech, je zablokovaný. Je třeba se mu věnovat, uvolnit ho a rozcvičit.

Canine Centrum - Fyzioterapie, rehabilitace a aquaterapie psů
Specializované pracoviště, zabývající se rehabilitacemi neurologických a ortopedických pacientů, rekonvalescencí psích důchodců a sportovní fyzioterapií psů.

V současné době má Stephanie pronajatou ordinaci včetně speciální rehabilitační vany na veterinární klinice v Hradci Králové. U čtyřnohých pacientů se věnuje fyzioterapii, aquaterapii a se psy cvičí také Dornovu metodu.

Celou radioporadnu s první českou psí fyzioterapeutkou s prestižním britským vzděláním Stephanií Kašparovou si můžete poslechnout v našem audio-archivu: 

autoři: Jana Kudyvejsová , baj | zdroj: (Veronika MÁDLE VÍTOVÁ - týdeník Aha! pro ženy)
Spustit audio

Související