Ochrannou známku Tradice Bílých Karpat už obdrželo jedenáct živnostníků a podnikatelů

23. květen 2007

Tradice Bílých Karpat se stala ochrannou známkou. Po roce příprav ji začalo udělovat stejnojmenné sdružení z pohraničí Zlínského kraje. V minulém týdnu obdrželo první ochranné známky na své výrobky jedenáct živnostníků a podnikatelů.

Regionální ochrannou známku udělují komisaři výrobkům spotřebního charakteru, přírodním a zemědělským produktům, které mimo jiné přispívají i k rozvoji udržitelného cestovního ruchu. Jak zdůrazňuje člen správní rady Tradice Bílých Karpat Radim Machů, nákup místních výrobků a využívání místních surovin mimo jiné snižuje zátěž životního prostředí. "Ochranná známka Tradice Bílých Karpat si klade možná trochu neskromný cíl, že by chtěla pomoci rozvoji drobného podnikání v tomto regionu, to znamená oblasti od Strážnice až po Valašské Klobouky, která je vymezená územím chráněné krajinné oblasti, respektive územím obcí, které do tohoto prostoru zasahují. A ten cíl je skutečně takový, abychom odlišili, napomohli a zviditelňovali ty, kteří v Bílých Karpatech něco tvoří, ať už je to výroba tradiční nebo naopak je to něco nového, které právě z toho, co tady máme, vychází a je současně šetrné i vůči životnímu prostředí. Jasněji odlišit a napomoci těm výrobcům třeba s marketingem a s tím, aby se dostávali více na trh," vysvětluje Radim Machů.

Po zhruba ročních přípravách a rozjíždění celého projektu existuje prvních jedenáct oficiálních držitelů ochranné známky Tradice Bílých Karpat. "Před týdnem zasedala v Hostětíně komise, která je složená ze zástupců, a která je jak geograficky, tak oborově pestrá tak, aby odrážela tu pestrost celých Bílých Karpat," říká člen správní rady Tradice Bílých Karpat Radim Machů.

Ochrannou známku obdržel například valašský bednář, pan Frizelka z Vlachovic. "Ten je proslulý svými sudy, troky, káděmi a vším, co se ze dřeva dá udělat. Naopak na jihu jsou to zase horňácké ubrusy, dečky, vše tkané od paní Buchtelové, která je z Malé Vrbky. A pak bych zmínil třeba Radima Peška z Bojkovic, který je zahradníkem, ovocnářem a jeho školkařské výpěstky jsou známé nejenom v kraji, ale daleko, daleko za hranicemi," dodává Radim Machů.

autor: rv
Spustit audio