Ochranáři počítají netopýry v Orlických horách. Procházejí proto i staré pěchotní bunkry

16. únor 2019 10:18

Ochranáři z Agentury ochrany přírody v těchto dnech vycházejí do Orlických hor za netopýry. Využívají totiž dobu jejich zimního spánku k mapování populace. Místa, kde se nejčastěji vyskytují, jsou například jeskyně, skalní masivy, ale také třeba sklepy nebo podkroví starých domů. 

Od netopýrů jsme odkoukali echolokaci. A co hibernace? Mnoho z jejich života zůstává tajemstvím

Netopýr je pozoruhodné zvíře

Netopýři mají z našich savců jedno prvenství. Jsou nejvíc ohroženou skupinou. Netopýři patří mezi savce do skupiny označované jako řád letouni, protože si jako jediní z nich osvojili schopnost aktivně létat. Za tmy se orientují pomocí echolokace. Vydávají pro lidské ucho neslyšitelné ultrazvuky a podle jejich ozvěny dokáží určit svou polohu v prostoru, rozpoznat okolní překážky, případnou kořist nebo jiné netopýry.

Netopýři také často přezimují ve starých vojenských objektech. A právě do jednoho z nich se vypravila reportérka Jana Házová v doprovodu zooložky Lucie Berkovcové.
„Půjdeme trošku do kopce. Asi po 200 metrech se nachází pěchotní bunkr, který je ukrytý v lese a je dále od turistických cest. Takže tam návštěvníci často nechodí. A v bunkru se nacházejí právě zimující netopýři."

Stojíme před bunkrem. Je tu cedulka: Vojenský objekt, zákaz vstupu. Nebezpečí ohrožení života. My se ale podíváme dovnitř.
„Je to jeden z těch bunkrů, které se každý rok monitorují. Tak uvidíme, co tam letos najdeme."

Ochranáři počítají v Orlických horách netopýry. Procházejí proto i staré pěchotní bunkry

„Nacházíme se v horním patře bunkru. My sledujeme jen tyto velké objekty, které mají dvě patra. Protože v těch menších, takzvaných řopíkách, zvířata nezimují. Protože jsou to malé prostory, které kompletně promrzají. A pro přezimování zvířat jsou naprosto nevhodné," vysvětluje Lucie Berkovcová.

A doplňuje, jak se provádí samotný monitoring: „Vstoupíme do objektu a projdeme všechny místnosti. Posvítíme na stěny, koukneme do různých děr nebo záhybů, jestli tam zvířata nejsou. Loni tady bylo šest netopýrů. Spodní patra bývají obsazenější, protože v tom horním patru přituhuje. A oni jsou schopni se během zimy probudit a přesunout se i na jiné zimoviště. Aby jim ty podmínky vyhovovaly."

Josefovské podzemí nepatří v zimě turistům, ale stovkám savců z řádu letounů - netopýrům

Josefovské podzemí nepatří v zimě turistům, ale stovkám savců z řádu letounů - netopýrům

Josefovské podzemní chodby na první pohled zejí prázdnotou. Mají za sebou ale jedno velké pomyslné stěhování. Zatímco turisté pevnost na podzim opustili s prvními mrazy, střílnami a dalšími otvory se začaly do podzemí stěhovat stovky netopýrů. Najít je ale v rozsáhlém podzemním systému není zrovna jednoduché. Přesvědčil se o tom i náš reportér Martin Pařízek.

Jdeme se podívat do spodního patra. A musíme opravdu opatrně, schody jsou namrzlé. A už vidíme prvního netopýra. Nemohou jim tyto kontroly nějak ublížit?
„Kontroly provádíme pro netopýry co nejšetrněji. Snažíme se vše udělat v rychlosti. Když netopýra najdeme, ani ne minutu na něj svítíme a odcházíme. Tak to ohrožení je naprosto minimální."

„Prohlédli jsme všechny místnosti, všechny prostory, kde mohou netopýři zimovat. Našli jsme tu sedm zvířat, celkem čtyř druhů," dodává Lucie Berkovcová.

Sčítání netopýrů v Orlických horách by mělo být dokončeno do příštího týdne.

Ochranáři počítají v Orlických horách netopýry. Procházejí proto i staré pěchotní bunkry
autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související