Ocenění jihočeský podnikatel roku získali kamnář a výrobce technických obalů

4. říjen 2013

Ceny v podnikatelské sféře udělují Hospodářské noviny už osm let a hlavním smyslem je podpora a zviditelnění prosperujících firem i živnostníků. Titul jihočeského živnostníka roku si odnesl kamnář z Milevska, titul jihočeské firmy roku výrobce technických obalů ze Sosního u Lišova.

O titul živnostníka roku bojovalo v letošním jihočeském kole 202 účastníků. Porota nejvýše ocenila Vladimíra Hejnu z Milevska, který se věnuje přes 11 let kamnářství.

„Dneska už je manželka ve firmě, jsme v jiných, větších prostorách, kde jsme dokázali prokázat jiné možnosti kamnařiny,“ shrnul své podnikání Vladimír Hejna a dále konkretizoval:

„Máme tam funkční sporák s výměníkem tepla, sálavá akumulační kamna, je tam spousta kamen, která zákazníkům dovezeme, namontujeme. Spolupracujeme s kominickými firmami, tak aby komínová tělesa byla v pořádku a zákazníkovi to fungovalo všechno tak, jak má, a byl spokojený. A aby to bylo bezpečné, protože pracujeme s ohněm, se spalinami.“

Obaly na zakázku

Z firem porotu oslovil výrobce technických obalů ze Sosního u Lišova - Steinbauer Lechner. Rodinná firma má po jednadvaceti letech téměř 70 zaměstnanců. Podle zakladatele firmy, Antonína Steinbauera, jsou schopní zabalit a bezpečně přepravit cokoliv.

„Všechno od brambor po technologické celky. Naše obaly putují jak letecky, tak kamionovou dopravou, vlakem, lodí. V zásadě jsme dopravovali zboží do všech koutů Země,“ popisuje Antonín Steinbauer a konkretizuje:

„Netradiční bylo například, když jsme vloni dodávali klimatizované bedny pro výstavu originál obrazů, kdy tato výstava putovala letecky z Německé spolkové republiky na výstavu do Japonska. Na tuto zakázku jsme měli jen zhruba dva týdny času a byla takového rozsahu, že jsme se u toho hodně zapotili.“

Druhé místo v kategorii Jihočeská firma roku získal výrobce brambůrků, třetí místo udělila porota firmě, která přestavuje vozidla pro tělesně postižené.

Oba ocenění podnikatelé postupují do celostátního kola, slavnostní vyhlášení celostátních výsledků bude 4. prosince v Praze.

autoři: Marína Dvořáková , Romana Lehmannová
Spustit audio