Obyvatelé Žďáru nad Sázavou se loučí s chátrajícím hotelem Bílý lev

10. září 2014

Z náměstí ve Žďáru nad Sázavou má zmizet hotel Bílý lev. V 70. a 80. letech byl oblíbeným místem pro všechny, kteří projížděli tehdejším okresním městem. Budova je už ale více než dvě dekády nepoužívaná a v posledních letech ji lidé považovali spíše za ostudu Žďáru.

Mnozí přesto na hotel vzpomínají s nostalgií. Zdi dokonce ozdobily i obrázky lva se vzkazem „Odpočívej v pokoji“.

U budovy se zastavuje i Bohuslav Krytinář. „Podle mě by se to dalo spravit. Ale je to už dost zruinované,“ konstatuje.

Hotel sice z náměstí brzy zmizí, řadě místních ale v paměti zůstane. „Na Bílého lva vzpomínám vždycky dobře,“ ujišťuje 74letý Jiří Bukáček.

Dodnes si pamatuje, když se hotel v 70. letech otevřel. „Strávili jsme tam kupu krásných chvil. Ale jsem rád, že tato ruina půjde – víte kam,“ dodává vitální muž.

Hezké vzpomínky má s Bílým lvem spojené i Ludmila Vašková: „Je to škoda, myslím, že tady ten hotel měl svůj smysl. Je ve středu náměstí a hotel to byl pěkný.“

Zprávy o opravě nebo bourání budovy se nesou Žďárem už dvě desítky let. Ludmilu Vaškovou teď zajímá, co někdejší hotel nahradí. „Člověk neví, co tady bude stát. Doufejme, že to bude něco lepšího než ta ruina,“ uvažuje.

František Pokorný zná hotel skrz naskrz. Dělal tam provozního a dlouhé roky i ředitele. „Tenkrát to bylo na úrovni. Ať restaurace, ať ubytování, protože to bylo relativně nové. Cukrárnu nám záviděli všichni, protože zákusky tam byly výborné. Vinárna se předělávala. Byly tam dva jednací sály, jeden sto míst, jeden padesát míst,“ přibližuje.

Nejvíc vzpomínek má bývalý ředitel hotelu na dobu, kdy z Prahy do Brna nevedla dálnice. Do Bílého lva tehdy chodili umělci a sportovci, kteří projížděli kolem Žďáru. Včera navštívili Bílého lva dělníci, aby začali pracovat na jeho odstranění.


Zvětšit mapu
autor: daz
Spustit audio